Koningsdag

Dubbel feest voor Willem-Alexander in Rotterdam

De Rotterdamse burgemeester Ahmed Aboutaleb verheugt zich op Koningsdag in zijn stad. Beeld ANP
De Rotterdamse burgemeester Ahmed Aboutaleb verheugt zich op Koningsdag in zijn stad.Beeld ANP

Op zijn verjaardag zal de koning getrakteerd worden op allerhande festiviteiten in Rotterdam. ‘Hij moet zijn heupen wel even losschroeven.’

Isabel Baneke

Op 27 april viert Willem-Alexander niet alleen zijn verjaardag, maar ook zijn tienjarig koningschap. En dus trekt Rotterdam alles uit de kast op Koningsdag. “We denken dat we een fantastisch programma hebben, dat recht doet aan het karakter van de stad”, stelde burgemeester Ahmed Aboutaleb tijdens de presentatie van de feestplannen. Ruim drie decennia geleden vierde het koningshuis de vorstelijke verjaardag voor het laatst in de havenstad.

Samen met Máxima en zijn drie dochters start de koning zijn verjaardag met een wandeling in de Afrikaanderwijk in Rotterdam-Zuid. Daar zingen kinderen hem toe met een nieuw lied voor de koning, en wordt de koninklijke familie getrakteerd op een speciale editie van het Rotterdamse Zomercarnaval. Zou Willem-Alexander zelf ook een dansje durven wagen? “Hij moet zijn heupen wel even losschroeven”, grapte Rajiv Bhagwanbali, een van de organisatoren van de feestdag.

Het thema van Koningsdag: ‘Wij zijn allen kings & queens’

Maar de koning zal ook gefeliciteerd worden aan de andere kant van de Nieuwe Maas. Per watertaxi worden hij en zijn gevolg op Koningsdag van de Maashaven naar het centrum gebracht, waarna zij over de Blaak naar de Markthal zullen lopen. Daar, aan de voet van de kubuswoningen van architect Piet Blom, zullen Rotterdamse artiesten als Davina Michelle, Ronnie Flex en Lee Towers de koning hun kunsten tonen.

In de week voor Koningsdag barst het feest in de Maasstad overigens al los. Zo is er op 19 april een Koningsconcert in Ahoy, met onder meer het Rotterdams Philharmonisch Orkest en rapper Winne. Eerder werd al bekend dat Koningsdag meer gaan kosten dan vorig jaar in Maastricht: de eerste schattingen lagen op 4 miljoen euro, tegenover circa 1,5 miljoen in Limburg. Het thema van de dag is dit keer ‘Wij zijn allen kings & queens’.

Lees ook:

De koning komt naar de Afrikaanderbuurt. ‘Ik dacht meteen: zó, die durft’

Koning Willem-Alexander komt met zijn familie zijn verjaardag vieren in Rotterdam. En vooral in de Afrikaanderwijk, die speciaal voor Koningsdag flink zal worden opgepoetst.

Amalia’s vuurdoop op de Cariben: ‘Dit wordt royal topsport’

Het is een rite de passage bij de Oranjes: iedere jonge troonopvolger gaat voor een voorstelronde naar de Cariben. Wat kunnen we verwachten van Amalia’s eerste reis in haar officiële rol?

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden