Demonstraties

Drukte bij Black Lives Matter-demonstratie in Leeuwarden; Johnson veroordeelt geweld in Londen

 Demonstranten voeren actie op de Pettelaarse Schans in Den Bosch. Beeld ANP
Demonstranten voeren actie op de Pettelaarse Schans in Den Bosch.Beeld ANP
Redactie

In verschillende Nederlandse steden is zaterdag gedemonstreerd tegen racisme, onder de noemer Black Lives Matter. De drukste bijeenkomst was in Leeuwarden, aan het begin van de avond.Op een veld bij het Rengerspark in Leeuwarden kwamen 2500 mensen bijeen, waarna de gemeente het terrein afsloot om zo te garanderen dat iedereen afstand kon houden in verband met corona. De Leeuwarder betoging ging ruimschoots over de beoogde eindtijd heen.

Een van de sprekers was voorman Jerry Afriyie van Kick Out Zwarte Piet, die in de middag ook al was verschenen op een betoging in Den Bosch. In Leeuwarden riep hij de betogers toe: “Burgemeester Sybrand Buma geeft geen moer om zwarte levens. Hij heeft gezegd dat Leeuwarden als laatste Zwarte Piet zal afschaffen. Zijn jullie het daarmee eens?”, waarna het publiek terugriep: “Nee!” Buma wilde daar niet op reageren en liet de opmerking voor rekening van Afriyie.

De sfeer op het Leeuwarder terrein was goed. Toch werd rond 18.00 uur een noodbevel afgekondigd. Tegendemonstranten, leden van de harde kern van voetbalclub Cambuur, probeerden het terrein bij het Rengerspark op te komen. Om dat te verhinderen werden twee bruggen opengezet. Er is niemand gearresteerd.

Breda en Den Bosch

Naar schatting duizend mensen hebben zaterdagmiddag op het Chasséveld in het centrum van Breda gedemonstreerd tegen racisme. In Den Bosch waren circa 600 mensen aanwezig op de Pettelaarse Schans. Onder hen ook drie Bossche kloosterbroeders, twee franciscanen en een kapucijn.

In Den Bosch eisten de sprekers onder meer gelijke behandeling van zwarte mensen en een verbod op Zwarte Piet. Een van de sprekers was de bekende activist Jerry Afriyie van Kick Out Zwarte Piet. Een van de franciscaner broeders zei op de vraag waarom hij bij de actie was: "Ik vind het belangrijk dat we bewust zijn dat racisme er is. Ontkennen is de ergste vorm. Op het moment dat we ons ervan bewust zijn, kunnen we er wat aan doen. Het begint bij onszelf.”

Onder de demonstranten in Breda waren opvallend veel jongeren en witte mensen. Ze hielden met behulp van gemarkeerde kruizen voldoende afstand tot elkaar. De betoging verliep vreedzaam, de politie hield zich op afstand. Alle betogingen verliepen zonder noemenswaardige incidenten.

Zwitserland

Hoewel bijeenkomsten van meer dan 300 personen zijn verboden wegens het corona-gevaar, zijn duizenden Zwitsers zaterdag de straat op gegaan om te demonstreren.

De grootste demonstratie was in in het centrum van Zürich met meer dan 10.000 betogers. De meesten waren gekleed in het zwart. Ze hadden borden bij zich met de bekende teksten als ‘Black Lives Matter’, ‘Racism is a Pandemic Too’ en ‘I Can’t Breathe’. Het ging er vreedzaam aan toe, maar aan het eind van de middag werd de sfeer toch wat grimmiger.

Een groep, volgens de politie aangevoerd door bekende links-radicalen, gooide stenen en flessen naar de ordebewakers. Een agent raakte gewond, een aantal ‘autonomen’ werd opgepakt.

Ook in Bern waren duizenden mensen op de been voor een protestactie bij de regerings- en parlementsgebouwen. De actie verliep gemoedelijk. In Genève, waar eerder deze week 10.000 Zwitsers demonstreerden, bleef het ditmaal stil op straat. In Lausanne werd met toestemming van de overheid wel actie gevoerd. De organisatie wilde daar aandacht vragen voor de dood van drie zwarte mannen in de laatste vier jaar waarbij de politie een kwalijke rol speelde.

Premier Johnson veroordeelt gewelddadig protest in Londen

De politie in Londen heeft zaterdag meer dan 100 mensen gearresteerd nadat er ongeregeldheden uitbraken na een nieuwe middag van demonstraties tegen racisme. Ten minste zes agenten zijn lichtgewond geraakt. De Britse premier Boris Johnson heeft het geweld veroordeeld.

Rivaliserende actiegroepen, met ditmaal ook extreemrechtse betogers, raakten slaags met politieagenten. Reden voor de politie veel manschappen in te zetten, laat een woordvoerder weten. “Er waren gewelddadige aanvallen op onze agenten”.

“Voor racistische gewelddadigheid is geen plaats in onze straten”, twitterde premier Johnson. Hij stelde personen die de politie aanvallen strafvervolging in het vooruitzicht.

De onrust nam aan het eind van de middag toe. De politie had opdracht gegeven alle demonstraties in de hoofdstad om 17.00 uur te beëindigen, maar dat verbod werd door velen genegeerd. Het liep onder meer bij Waterloo Station uit de hand. Er werd gegooid met vuurwerk en andere voorwerpen. Demonstranten slaakten onder meer de strijdkreet ‘EDL’, de afkorting van de rechts-nationalistische English Defence League.

In Londen waren zaterdag zowel antiracismebetogers als tegendemonstranten op de been. Die laatste groep zei historische monumenten te willen beschermen. Relschoppers keerden zich uiteindelijk tegen de politie en bekogelden agenten onder meer op Parliament Square met flessen en blikjes. Witte hooligans trokken ook op naar Hyde Park, waar een Black Lives Matter-betoging werd gehouden.

De Londense politie had volgens de media grote moeite de groepen uit elkaar te houden. Positief nieuws was er ook. Een man die door omstanders werd geïdentificeerd als een ultrarechtse demonstrant werd na in elkaar geslagen te zijn in veiligheid gebracht door een zwarte activist. Dat meldde een verslaggever van persbureau Reuters. De redder tilde het witte slachtoffer over zijn schouder en droeg hem, begeleid door politieagenten in gevechtstenue, weg.

Frankrijk

Ook in Parijs verzamelden zich zaterdag duizenden betogers. Op een spandoek op de Place de la Republique stond de boodschap: “Ik hoop dat ik vandaag niet gedood zal worden omdat ik zwart ben.”

Een van de sprekers was de zus van Adama Traoré, die in 2016 op 24-jarige leeftijd overleed nadat hij was aangehouden. Dat doet volgens haar denken aan de dood van de zwarte Amerikaan George Floyd. “Wat gebeurt in de Verenigde Staten, gebeurt ook in Frankrijk”, zei Assa Traoré.

De oproerpolitie is met veel manschappen aanwezig in de omgeving, maar houdt zich afzijdig. Op het protest zijn ook tegendemonstranten afgekomen. Zij lieten een spandoek met het opschrift “rechtvaardigheid voor de slachtoffers van anti-wit-racisme” zakken vanaf een gebouw.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden