Speed in Goeree-Overflakkee

‘Drugsgebruik zit in de cultuur van het eiland’

Het strand van Goeree-Overflakkee Beeld Arie Kievit, HH
Het strand van Goeree-OverflakkeeBeeld Arie Kievit, HH

Het speedgebruik op Goeree-Overflakkee ligt fors hoger dan in grote steden en vergelijkbare gemeenten. Het is voor velen op het eiland een bevestiging van wat ze eigenlijk al wisten.

Verrast kan Pythia Maasdam zich nauwelijks noemen. De oprichtster van Moedige Moeders Goeree-Overflakkee weet dat het drugsgebruik op het Zuid-Hollandse eiland van oudsher hoog is. Dat uit rioolwateronderzoek dat de gemeente liet uitvoeren, nu blijkt dat er - gemeten naar inwonertal - vier keer zo veel speed wordt gebruikt als in bijvoorbeeld Amsterdam, heeft de boel niet op stelten gezet.

“Het is misschien nog wat meer dan we dachten. Maar de meeste mensen zeggen: Zie je wel, we wisten het al. Alleen hebben we nu voor het eerst cijfers.”

En die liegen niet, zegt de vrouw die in het verleden ook te maken had met drugs in het gezin. “Het is hier van oudsher een probleem. Daarom zijn wij dertien jaar geleden met Moedige Moeders gestart. We zijn allemaal ervaringsdeskundigen, met een partner, kind, broer of zus die verslaafd is of was. Drugsgebruik zit in de cultuur van het eiland, lijkt het. Je ziet het meer in kleine gemeenschappen. In Urk, Volendam of Nijkerk is het vergelijkbaar. Je stapt niet zo maar uit een vriendengroep waarin wordt gebruikt. Dan vereenzaam je.”

Verveling als oorzaak

Lieneke Struijk bevestigt het. De jongerenwerkster, momenteel bezig met het halen van haar motorrijbewijs om makkelijker contact te kunnen maken met de jeugd, noemt ook verveling als oorzaak. “Als je wilt feesten, heb je op een eiland minder mogelijkheden dan in de grote stad. Dan zoek je andere dingen. Vaak begint het klein: roken, een biertje. Daarna komt het experimenteren.”

“Waarom speed? Het is goedkoop en je krijgt er meer uithoudingsvermogen van. Maar als het is uitgewerkt, val je in een gat en vraagt je lichaam om meer. Het is erg verslavend.”

In tegenstelling tot de ‘kenners’ is Ada Grootenboer zich wel een hoedje geschrokken. De burgemeester van Goeree-Overflakkee was zich er zeker van bewust dat in haar gemeente ‘net als in de rest van Nederland’ drugs werd gebruikt. De mate waarin amfetamine (een andere term voor speed) wordt geconsumeerd, ervaart ze echter als een klap in het gezicht. En een reden om extra in te zetten op preventie, zorg en handhaving.

Bijeenkomst

Vanavond staat er al een eerste bijeenkomst gepland met mogelijke samenwerkingspartners. Een van de zaken die wat Grootenboer betreft de komende tijd op de agenda komt: het ontbreken van verslavingszorg op het eiland. Jongeren die professionele hulp zoeken, moeten daarvoor nu naar bijvoorbeeld Rotterdam.

Overigens staat niet vast dat het hoge speedgebruik volledig op conto van de jeugd komt. Het onderzoek dat de gemeente heeft laten uitvoeren, betreft een studie naar drugsresten in het rioolwater. Daaruit kun je afleiden hoeveel er wordt gebruikt, maar niet door wie. Daarnaast blijft vooralsnog onduidelijk of er een betrekkelijk kleine groep is die heel veel gebruikt of dat er juist veel gebruikers zijn.

Lieneke Struijk vermoedt dat het in de hele gemeenschap voorkomt. “Eerder in Rotterdam kwamen we ook veel volwassenen tegen die speed gebruikten. Zij doen dat meer achter de voordeur. Bij jongeren is het vaak eerder zichtbaar. Ik denk niet dat het gebruik beperkt blijft tot één bepaalde groep.”

Pythia Maasdam is blij dat nu voor iedereen duidelijk is dat Goeree-Overflakkee een drugsprobleem heeft. “We hebben jarenlang gelobbyd voor een onderzoek. Iedereen had hier de mond vol van het hoge gebruik, maar het bleven veronderstellingen. Overigens denk ik dat voor GHB en ketamine hetzelfde geldt als voor speed, alleen is het rioolwater daarop nu niet getest. Nu moet de gemeente doorpakken. Zelf ben ik gecharmeerd van het IJslandse preventiemodel, waarbij veel wordt ingezet op bezigheden zoals sport en spel. Want er is voor jongelui gewoon weinig te doen op het eiland.”

Lees ook:

Een hartgrondig nee tegen regulering: de verleiding van drugs is té groot voor jongeren

Drugshandel is in Nederland nauwelijks tegengegaan. Regulering maakt het alleen maar erger, schrijft Ans van Zeeland, voorzitter van Moedige Moeders Nederland.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden