Neerslagtekort

Droogte leidt tot sproeiverbod in delen van Utrecht en Gelderland

Een sproeier op een akker. Wegens aanhoudende droogte geldt in sommige regio's een sproeiverbod. Beeld ANP
Een sproeier op een akker. Wegens aanhoudende droogte geldt in sommige regio's een sproeiverbod.Beeld ANP

Boeren in delen van Utrecht en Gelderland mogen hun akkers niet meer besproeien met water uit sloten, beken en kanalen. De droogte zorgde eerder al voor sproeiverboden in Noord-Brabant.

ANP

In een deel van de provincies Gelderland en Utrecht geldt vanaf woensdag een sproeiverbod. Waterschap Vallei en Veluwe is daarmee de eerste waterbeheerder buiten het zuiden van Nederland die sproeien met oppervlaktewater verbiedt omdat het zo droog is. Het is niet bekend hoelang het verbod van kracht blijft, aldus het schap.

Vallei en Veluwe strekt zich uit van de IJssel tot aan de Nederrijn, langs de Randmeren tot in de Utrechtse Vallei. Het waterschap begon het voorjaar met voldoende water in beken en sloten en een behoorlijke grondwaterstand. Dat kwam doordat het in februari in het gebied veel en hard regende. Maar ondertussen is dat water op en vallen kleine watergangen en beken al droog. Dat veroorzaakt met name op de Veluwe en in de Utrechtse Vallei veel natuurschade.

Het sproeiverbod geldt volgens het waterschap niet voor gebieden waar water aangevoerd kan worden uit de randmeren of rivieren. In de rest van het gebied is het neerslagtekort al erg groot, aldus het schap. Ook in Noord-Brabant gelden sproeiverboden. Waterschap Limburg bouwt op minstens veertig plekken in het werkgebied dammetjes van zandzakken. Die zorgen ervoor dat het water niet te snel in de grotere rivieren verdwijnt.

Lees ook:

De Nederlandse boer is naarstig op zoek naar zoet water

Door de aanhoudende droogte ontstaat er zoetwaterschaarste. Boeren in Zeeuws-Vlaanderen zoeken naar nieuwe manieren om hun oogst veilig te stellen. ‘Zoet water is de nieuwe olie.’

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden