Sluiting

Doorstart Hoenderloo Groep van de baan, sluiting van opvang onafwendbaar

Tientallen medewerkers van de Hoenderloo Groep voeren eind januari actie voor de deur van het hoofdkantoor Pluryn. Zij zijn boos om de sluiting van Hoenderloo Groep. ANP MARCEL KRIJGSMAN Beeld ANP
Tientallen medewerkers van de Hoenderloo Groep voeren eind januari actie voor de deur van het hoofdkantoor Pluryn. Zij zijn boos om de sluiting van Hoenderloo Groep. ANP MARCEL KRIJGSMANBeeld ANP
Redactie

Er komt geen doorstart van de Hoenderloo Groep, waardoor de zorg voor jongeren met complexe psychische problemen verdwijnt uit het Gelderse Hoenderloo en omgeving. Voor de jongeren die er verblijven is een nieuwe plek gevonden, al moeten zij daar zelf nog wel mee instemmen.

De zorginstelling waar de zogeheten Hoenderloo Groep toe behoort, Pluryn, wil de vestiging sluiten omdat het veel steken zou laten vallen en te duur zou zijn. Een groep medewerkers in Hoenderloo wil faillissement aanvragen en vervolgens een doorstart maken. Dat ziet minister Hugo de Jonge van volksgezondheid niet zitten. Hij acht een doorstart niet realistisch. Een flink deel van de Tweede Kamer vroeg hem zich in te spannen voor zo’n doorstart.

Bij een doorstart wordt eerst faillissement aangevraagd en dat zou tot grote onzekerheid leiden bij jongeren, ouders en personeel. Vaste krachten zoeken dan namelijk een nieuwe baan en andere medewerkers krijgen niet doorbetaald en blijven misschien weg. Bovendien zou dat een strop zijn voor het al noodlijdende Pluryn, waardoor de veel grotere moederorganisatie in doodsnood zou kunnen komen.

Onderzoeksjournalisten van Follow the Money (FTM) en Eenvandaag komen tot een andere conclusie. Zij stellen onder meer dat een faillissement ongunstig is omdat een curator dan over het vastgoed gaat van de Hoenderloo Groep.

Dat vastgoed speelt volgens FTM en EenVandaag een grote rol in de reden voor sluiting. De panden van de Hoenderloo Groep kunnen namelijk voor tientallen miljoenen worden verkocht. Sommige partijen in de Tweede Kamer vragen zich ook af of Pluryn zich niet laat leiden door de miljoenen van het vastgoed. Vakbond FNV trekt die conclusie zelfs al. Kwetsbare kinderen met complexe problematiek en medewerkers zijn geslachtofferd voor vastgoed, aldus de FNV.

Lees ook:

‘Sluiting van De Hoenderloo Groep dupeert ruim tweehonderd kinderen’

Een grote jeugdzorginstelling op de Veluwe gaat dicht. Wat betekent dit voor de tweehonderd kinderen die er wonen?

Oppositie: Minister De Jonge moet ingrijpen bij sluiting van jeugdzorginstelling De Hoenderloo Groep

De minister moet zich actiever bemoeien met de sluiting van jeugdzorginstelling De Hoenderloo Groep, vinden oppositiepartijen. Jongeren dreigen op wachtlijsten te belanden.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden