ReportageWatersport

Door het surfen in de golven leer je de natuur kennen: ‘Het is ontsnappen aan het dagelijks leven’

Instructies voor de golfsurfers op het Zandvoortse strand. Beeld Patrick Post
Instructies voor de golfsurfers op het Zandvoortse strand.Beeld Patrick Post

Vanwege corona zijn mensen meer gaan buitensporten. Golfsurfen zat al in de lift, en wint in deze tijden nog meer aan populariteit.

Ze is het gevoel in haar tenen kwijt, lacht Anne van Nifterick (26) na ongeveer dertig minuten in de Noordzee te hebben gelegen. Op deze frisse lenteavond in Zandvoort volgt ze een golfsurfles. Dat betekent koukleumen. Wat niet helpt, is dat ze haar wetsuit buiten moet aan- en uittrekken. Vanwege corona is de kleedkamer van watersportcentrum The Spot gesloten. Je moet er wat voor over hebben om in coronatijden te surfen.

Steeds meer mensen hebben dat. Golfsurfen zat al voor corona in de lift, vertelt directeur Nancy Wesselsz van The Spot. Corona versnelde dat proces. Ten opzichte van de zomer van 2019 telde The Spot afgelopen zomer veertig procent meer golfsurflessen, schat ze. Ook de verhuur gaat hard. “Je ziet dit beeld ook bij andere golfsurfscholen.”

Golfsurfen blijkt de ultieme coronasport als je Wesselsz hoort: “Het is gezond, het mag en je hebt geen last van coronamaatregelen.” Op een dichte kleedkamer na dan.

De golven lezen

Van Nifterick begon vorig jaar juni met golfsurfen in Zandvoort. Ze had al in Frankrijk gesurft, maar wilde vaker de zee in en beter worden. Op de eerste plaats was golfsurfen voor haar een langgekoesterde droom. Daarbij, doordat ze door corona in groepsverband niet binnen mocht dansen, greep ze het moment aan om te golfsurfen. “Je kunt veel sporten niet doen, daardoor kun je nieuwe leuke dingen proberen die je anders niet zo snel zou doen.”

Met surfen ben je bezig de natuur te leren kennen, zegt ze, op een manier die je niet in het dagelijkse leven tegenkomt. “Je moet de golven lezen, de windrichting, het getij. Met zwemmen in zee denk je daar niet aan. Golfsurfen is ook even ontsnappen aan het dagelijkse leven. Ik heb vandaag gewerkt en zit nu op het strand naar een zonsondergang te kijken. Een vrij gevoel. Een beetje cliché, maar het is wel zo.”

Het was hard werken deze avond voor Van Nifterick. Dat wil zeggen: flink peddelen op het surfboard door een onrustige zee om bij de hogere golven te komen. De beloning bleef uit. Van Nifterick heeft geen golf gepakt, het is haar niet gelukt om te staan op haar board. “Een keer was wel leuk geweest.”

Lees ook:

Een onstuimige winter? Mooier wordt het niet

Als het stormt is lang niet iedereen daar rouwig om. Surfers, boswachters en stormjagers zweren bij deze winter met wind.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden