Cold case

Dood Els Slurink was cold case, maar verdachte komt na 24 jaar toch voor de rechter

Met campagnes in de openbare ruimte vroeg de politie begin dit jaar aandacht voor de zaak rond de moord op de Groningse Els Slurink. Beeld ANP
Met campagnes in de openbare ruimte vroeg de politie begin dit jaar aandacht voor de zaak rond de moord op de Groningse Els Slurink.Beeld ANP

Vierentwintig jaar na de moord op Els Slurink is er dan toch nog een verdachte. In februari kon de politie, na een grote campagne, Jahangir A. aanhouden in Geldrop. Woensdag is de eerste regiezitting in de zaak.

Het is vrijdag 21 maart 1997 als Els Slurink niet komt opdagen op haar werk. Een collega vertrouwt het niet, de 33-jarige psychologe zou nooit zomaar wegblijven zonder het even te melden. De collega rijdt naar de woning van Slurink, een benedenwoning aan het Van Brakelplein in de stad Groningen. Niet heel veel later staat de straat vol politie. Ze vinden Slurink in de woonkamer, een steek in het hart is haar fataal geworden.

In eerste instantie denkt de politie dat de dader iemand uit Slurinks privésfeer moet zijn. Ook haar werk komt voorbij als mogelijk motief: als psychologe spreekt ze met ouders die beschuldigd worden van seksueel misbruik – is een boze vader verhaal komen halen?

In de buurt waar Slurink woont, wordt in die tijd veel ingebroken. Toch lijkt een inbraak uitgesloten: er zijn geen sporen van braak en, afgezien van haar fiets, is er niets meegenomen. Een toevallige ontmoeting dan met een onbekende dader?

Vingerafdruk op een glas

Een moordwapen wordt nooit gevonden; het enige wat de politie aantreft zijn een vingerafdruk op een glas, een voetafdruk van kistjes in de tuin, maat 44, DNA onder de nagels van het slachtoffer.

Jaren volgen, decennia volgen, de moord op Slurink belandt op de stapel cold cases en op de kalender die de politie vanaf 2017 uitbrengt om aandacht te vragen voor onopgeloste misdrijven.

Begin 2021 start de politie een grote campagne in een poging de zaak alsnog op te lossen. Met abriposters in de stad Groningen roept ze getuigen op alsnog naar voren te stappen, want: ‘Het is nooit te laat om te praten’. Er worden flyers uitgedeeld, Opsporing Verzocht besteedt aandacht aan de moord op de psycholoog. Het is het eerste voorbeeld van ‘maatwerk’ waarmee de politie in het vervolg cold cases wil aanpakken – per zaak kijkt ze welke strategie het beste werkt.

Kansrijker om burgers in te schakelen

Deze aanpak volgt op onderzoek van de Politieacademie. Dat heeft uitgewezen dat het kansrijker is om burgers in te schakelen dan gevangenen, zoals eerder gebeurde bij de coldcasekalender. Daders vertellen vaak aan mensen in hun omgeving wat ze hebben gedaan.

Of dat in dit geval ook leidde tot de aanhouding van Jahangir A., daar zwijgt de politie over. De naam van de man dook al eerder op in het strafdossier, hij was ten tijde van de moord een bekende veelpleger in de stad Groningen. Jahangir A. was toen twintig jaar en leefde een min of meer zwervend bestaan. Ten tijde van zijn aanhouding woonde hij in het Brabantse Geldrop, onder de rook van Eindhoven. Een arrestatieteam reed hem op vrijdag 5 februari klem in Nuenen. Sindsdien zit hij vast en in beperkingen.

De strafzaak wordt behandeld door de rechtbank in Zwolle, omdat in het strafdossier een naam voorkomt van iemand die werkt bij de rechtbank in Groningen. De zitting van woensdag is een regiezitting; de inhoudelijke behandeling wordt later dit jaar verwacht.

Lees ook:

Nieuwe coldcasestrategie zorgt voor doorbraak: man (44) aangehouden voor 24 jaar oude moord op Els Slurink

Er zit een verdachte vast in de zaak rond de dood van Els Slurink in 1997. Het coldcaseteam gebruikte een nieuwe aanpak.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden