Elizabeth II

Dokkumer met doedelzak voor de tv: ‘Ik ben trots dat ik erbij hoor’

Joris Collier (71) kijkt naar de uitvaart van koningin Elizabeth II. Beeld Sjaak Verboom
Joris Collier (71) kijkt naar de uitvaart van koningin Elizabeth II.Beeld Sjaak Verboom

De Friese Welshman en kunstenaar Joris Collier uit Dokkum, wachtte tevergeefs op een uitnodiging om met zijn doedelzak mee te spelen tijdens de uitvaart van koningin Elizabeth. Maar op de dag van de begrafenis voelt hij zich deel van een grote Engelse familie. ‘I should have been there.’

Karin de Mik

Hij heeft zich deze speciale dag in een passend kostuum gestoken. Kunstenaar/performer Joris Collier (71), geboren Welshman, zit in een rood jasje (“de evening dress van de Grenadier Guards”) en Welshe kilt in zijn woonkamer in Dokkum. Een witte kraag van nepbont heeft hij er zelf op genaaid.

Vanmorgen pakte hij zijn Schotse doedelzak en deed mee met de doelzakspelers in Londen. “Dan heb ik het gevoel dat ik er bij hoor. Die liedjes, zoals The highroad to Lincoln en The brownhaired girl ken ik allemaal.” Hij heeft steeds het gevoel dat hij nu in Londen moet zijn, vertelt hij. “I waited for an invitation, maar die kwam niet”, grapt de Friese Welshman. Hij heeft de BBC aangezet en zit op een hoge, leren stoel vlak voor het computerscherm. Daaronder staan een opgezette vos, een hert en een zwarte kraai.

Een bijzondere vrouw

Collier woont een groot deel van zijn leven in Friesland, waar hij neerstreek na omzwervingen in India en Denemarken. Hij heeft geregeld optredens als doedelzakspeler en is in de provincie een bekende verschijning. Koningsgezind is hij niet per se. “Maar ik heb wel bewondering voor koningin Elizabeth II”, stelt hij. “Een bijzondere vrouw. Ik vind dat ze het heel goed gedaan heeft. Ze probeerde mensen met elkaar te verbinden. Veel inwoners van Wales waarderen dat. Ze zorgde voor eenheid.”

Hij zat op 9 september in bad toen hij hoorde dat Elizabeth was overleden. “Ja, ik was toch wel even aangedaan.”

Zijn vriendin Gerrie de Jong (57): “Het leek net of alles even stilstond toen we hoorden van haar dood.” Collier knikt: “Je denkt dan automatisch na over je eigen leven, je eigen sterfelijkheid. En ik dacht aan mijn moeder. Die is nu 94 jaar en woont nog steeds in Wales. Ze heeft altijd gezegd: ik ga niet dood vóór de koningin.”

Joris Collier. Beeld Sjaak Verboom
Joris Collier.Beeld Sjaak Verboom

Deel van de familie

Nu hij de prinsen William en Harry achter de kist van hun oma ziet lopen, denkt hij terug aan de uitvaart van hun moeder Diana in 1997. “Kinderen waren het toen nog”, zucht Collier. “Dramatisch was dat voor hen.” Gerrie: “Engelsen zijn heel goed in drama, dat zie je ook in hun tv-series. Dat sentiment knijpen ze helemaal uit.”

Tijdens de twee minuten stilte vouwt hij zijn handen en sluit even zijn ogen. Als het volkslied klinkt, zingt hij dat onhoorbaar mee. “Ik ben eigenlijk wel trots dat ik erbij hoor. I feel part of a family.” Vervolgens speelt een doedelzakspeler een klaagzang vanaf een galerij hoog in de kerk. Collier veert op en zet het geluid harder. “Dit is waarschijnlijk haar eigen piper, waarmee ze elke ochtend in Balmoral werd gewekt.”

Langzaam sterft het geluid weg en wordt de kist de kerk uitgedragen. In een lange processie wordt die op een affuit (het onderstel van een kanon) door 98 matrozen voortgetrokken. “Amazing hoeveel publiek er langs de kant staat”, merkt Collier op. “Al is het allemaal wel een beetje over de top.”

De Jong: “Voor jou kan het nooit over de top zijn.” “Dat is waar”, grijnst hij, “ik ben zelf ook over de top.”

Lees ook:

Britten eren koningin Elizabeth II met indrukwekkende stilte

De uitvaartplechtigheid in Westminster Abbey van koningin Elizabeth II werd afgesloten met twee minuten stilte. De privébegrafenis vond in Windsor Castle plaats.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden