Onderwijs

Docent Groningse universiteit geschorst om complottheorieën

null Beeld AH
Beeld AH

Een universitair hoofddocent aan de Rijksuniversiteit Groningen (RUG) die zou hebben geprobeerd leerlingen te overtuigen van allerlei complottheorieën mag voorlopig toch geen les meer geven.

ANP

Eerder zei de universiteit nog dat de docent alleen zijn vak over kritisch denken niet meer mocht geven, maar andere lessen wel.

“Vastgesteld is dat door deze onrust de betrokken docent geen onderwijs kan geven zoals beide partijen dat willen”, meldt de universiteit vrijdag. De RUG heeft een onafhankelijk vervolgonderzoek ingesteld naar de gang van zaken. In afwachting daarvan geeft de docent dus geen onderwijs meer aan de universiteit.

De kwestie werd aan het licht gebracht door universiteitskrant UKrant. Daaruit kwam naar voren dat verscheidene studenten zich niet meer veilig voelden omdat ze anders dachten dan de docent, die er zijn eigen ‘alternatieve waarheid’ op nahield. In zijn lessen werden uiteenlopende onderwerpen verwerkt zoals de aanslagen van 9/11, klimaatverandering en vaccinaties. Een van de studenten gaf aan dat de sfeer vijandig was tijdens de colleges.

Lees ook:

Duitse hulplijn die naasten van complotdenkers helpt, slaat aan. ‘Mensen zitten er vaak helemaal doorheen’

In Duitsland kunnen mensen een hulplijn inschakelen als ze een ‘coronacomplotdenker’ in de familie hebben. Daar wordt gretig gebruik van gemaakt.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden