CoronavirusRed Team

Dit zijn de leden van het Red Team

De 12 leden van het Red Team

Wim Schellekens, voormalig hoofdinspecteur Gezondheidsinspectie

Hij is de nestor van het Red Team en schoof als eerste aan bij ‘Nieuwsuur’ om de alarmerende brief van 22 juli aan het kabinet te onderbouwen. Schellekens is geen expert virusbestrijding, maar brengt wel de nodige ervaring mee als voormalig hoofdinspecteur curatieve zorg bij de Inspectie voor Gezondheidszorg.

Amrish Baidjoe, veldepidemioloog

De man met de poten in de klei. Baidjoe is crisisteamcoördinator bij het internationale Rode Kruis en werkte ook voor de WHO. Hij bestreed tal van infectieziektes in evenzoveel verschillende landen.

Ginny Mooy, antropoloog

Deed onderzoek naar de re-integratie van kindsoldaten in Sierra Leone tot daar Ebola uitbrak. Hielp bij de bestrijding van de epidemie daar en onderzocht tegelijk de rol van gedrag op een epidemie. Ook nu staat gedrag centraal in visie van Mooy.

Edwin Veldhuizen, data-analist en programmeur

Verbleef tijdens de uitbraak in januari in China en hield daar voor familie in Nederland cijfers bij over de besmettingen in zijn omgeving. Sinds 11 maart deelt hij Covid 19-statistieken per gemeente, samen met Red Team-lid Marino van Zelst.

Bert Mulder, medisch microbioloog

Deze arts-microbioloog werkt in het Canisius Wilhelmina Ziekenhuis in Nijmegen en is hoofdredacteur van Het Nederlands Tijdschrift voor Medische Microbiologie.

Gowri Gopalakrishna, epidemioloog

Leverde een belangrijke bijdrage aan de bestrijding van de Sars-epidemie in 2003, in Singapore en de rest van de wereld en ontving daarvoor een medaille. Expert op het gebied van beleid en strategie tijdens een epidemie.

Marino van Zelst, promovendus organisatiewetenschappen

Deze onderzoeker aan de Tilburg University is net als Veldhuizen een man van de data, waarbij Van Zelst zich richt op bijvoorbeeld ziekenhuisopnames. Beiden treden wat minder op de voorgrond.

Arnold Bosman, veldepidemioloog

Werkte de afgelopen decennia in Nederland voor de GGD en het RIVM en buiten onze landsgrenzen voor de ECDC (het Europese RIVM) en de WHO. Zijn ervaring op het gebied van de bestrijding van besmettelijke ziekten zet Bosman nu in als zelfstandige.

Bert Slagter, expert complexe systemen

Brak door na een optreden in ‘Op1’, vrijdag 1 mei. Een paar dagen later verscheen het magnum opus van Slagter en zijn broer Peter op nieuwsplatform Follow The Money. Is een kei in het eenvoudig verklaren van complexe onderwerpen.

Peter Slagter, expert complexe systemen

Net als zijn broer Bert een liefhebber van complexe materie. Samen runnen ze de website LekkerCryptisch.nl, met daarop verhalen over fintech. De broers pleiten voor een beleid met hele strenge maatregelen die kort duren om de groeiende infectiegraad te breken. Schrijven samen een boek over complexe systemen.

Nienke Ipenburg, verpleegkundig specialist huisartsenzorg

Kijkt graag buiten de muren van de huisartsenpraktijk in Rotterdam. Draagt in het Red Team bij met de nodige ervaring in de zorg en is specialist op het gebied van maag-, darm- en leverziekten.

Xander Koolman, gezondheidseconoom

Houdt vooral zicht op de economische gevolgen van het coronavirus en maatregelen van het kabinet. Het virus grondig indammen is winst voor de volksgezondheid en daarmee de economie, is de boodschap de zorgeconoom van de Vrije Universiteit.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden