Mooiste modderpoel-verkiezing

Dit is volgens Wakker Dier het fraaiste varkensbad van Nederland

null Beeld EPA
Beeld EPA
Frank Straver

Wat is op een dag als vandaag lekkerder dan een verkoelende duik? Weinig. Zo denken varkens er ook over. Ze zijn toch sowieso gek op blubber, en nu helemaal. De timing van de jaarlijkse ‘Mooiste modderpoel-verkiezing’ kon dus niet beter. Voor de zestiende keer is dierenwelzijnsorganisatie Wakker Dier op zoek naar het fraaiste varkensbad van Nederland. De winnaar ontvangt de ‘Modderpoeltrofee’.

Dat zal wel een concurrentiestrijd van jewelste zijn, zou je denken. In (vak)bladen, kranten en online komen altijd varkens onder de blurrie voorbij. “Dat geeft een vertekend beeld”, zegt Martijn Lodewijkx van Wakker Dier. “Want zoveel modderpoelen telt Nederland helemaal niet. De meeste varkens verblijven altijd tussen staal en beton.” De wedstrijd is bedoeld om dat te veranderen. “We willen positief belichten hoe belangrijk modder voor varkens is.”

Het idee dat een blubberbad alleen in trek is tijdens dit zomerse weer, ontkracht Wakker Dier. “In de winter spelen de dieren er met het krakende ijs.” De organisatie koos twee varkensstallen met zó’n idyllische zwemgelegenheid dat ze kans maken op de titel. Er zijn er heus meer, zegt Lodewijkx. Maar zijn organisatie koos nieuwe kanshebbers, zodat niet steeds dezelfde modderpoel wint. Iedereen kan nu stemmen op internet, woensdag volgt de prijsuitreiking.

Beide genomineerden pronken met foto’s van badderende varkens: rollend en scrubbend. Randzaken lijken dus doorslaggevend te worden, in deze nek-aan-nekrace. Eén genomineerde hoopt extra stemmen te trekken met houten palen bij de modderpoel, waar de varkens tegenaan schuren. Ook aanwezig speelgoed kan punten opleveren, denkt Lodewijkx.

Lees ook:

‘Niet alle varkens in Nederland kunnen naar buiten. Daarvoor is er te weinig grond’

Na de bezetting van een varkensboerderij in Boxtel laait de discussie over dierenwelzijn weer op. In zijn nieuwste boek roept bioloog Frans de Waal op tot meer transparantie en betere leefomstandigheden. Maar volgens varkensboer Stefan ter Avest is er niets mis.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden