Slavernij

Discussie over locatie slavernij-monument Den Haag

null Beeld Brunopress
Beeld Brunopress

Het slavernijmonument van Den Haag moet om ‘symbolische redenen’ tegenover het oud-winterpaleis van koningin Emma komen, stelt een onafhankelijke adviescommissie. De locaties die de gemeente voor ogen heeft, schieten tekort.

Gatool Katawazi

In Den Haag onderzoekt een onafhankelijke adviescommissie over onder andere de juiste locatie voor het monument ter herdenking van het Haagse slavernijverleden. Na een jaar vol bijeenkomsten met sleutelfiguren en stadswandelingen met experts adviseert de commissie: het Lange Voorhout, tegenover het voormalige winterpaleis van koningin Emma.

De adviescommissie is het niet eens met de locaties voor het monument die de gemeente Den Haag voorstelde: Lange Voorhout 5, Lange Voorhout 7, het Plein 1, het Plein 29 en de Paleistuinen. Het monument zou daar onvoldoende zichtbaar en toegankelijk zijn, in tegenstelling tot de locatie die ze zelf adviseren.

Vooral de symbolische waarde van die plek maakt voor de commissie het verschil. Naast twee koninklijke locaties zijn ook het Binnenhof en het Torentje in de nabijheid. “Dat de bestuurlijke én de koninklijke macht, die beide verantwoordelijkheid dragen voor het Haagse slavernijverleden en zijn koloniale erfenis, in één oogopslag te zien zijn, is van een grote meerwaarde”, aldus de adviescommissie.

Excuses voor Haagse slavernijverleden

Het monument volgt nadat de burgemeester van Den Haag, Jan van Zanen, in november 2022 excuses maakte voor het koloniale en slavernijverleden van zijn stad. Hij noemde die excuses ‘een begin van een groter programma om de herinnering aan kolonialisme en slavernij een vaste plek te geven in de Haagse herdenkingscultuur’.

Den Haag volgt met de excuses en het monument andere Nederlandse steden die ook het slavernijverleden in eigen stad onderzochten en herdachten. Inmiddels staan in onder andere Amsterdam, Rotterdam en Tilburg monumenten die het slavernijverleden herdenken en wordt in verschillende steden, zoals Groningen, Utrecht en Arnhem, gewerkt aan een dergelijk monument.

Lees ook:

Burgemeester Den Haag biedt excuses aan voor slavernijverleden

Ook Den Haag biedt excuses aan voor haar vroegere rol in de slavernij. De stad was als regeringscentrum en koninklijke residentie nauw verweven met de overzeese koloniën, concluderen historici.

Lees ook:

Een monument, dubbelexcuus of onderzoek: hoe kleinere gemeentes met het slavernijverleden omgaan

Niet alleen in de vier grote steden waren betrokken bij het slavernijverleden. Hoe gaan kleinere gemeentes met hun geschiedenis om? Een vervangend monument, een dubbel excuses, een schaduwonderzoek: zeven voorbeelden.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden