ReportageArnhem

Digitaal eitje tikken met burgemeester Marcouch om de moed erin te houden

Leendert Douma herstelt nog van corona, maar kan inmiddels weer een toast uitbrengen.  Beeld Koen Verheijden
Leendert Douma herstelt nog van corona, maar kan inmiddels weer een toast uitbrengen.Beeld Koen Verheijden

Tijdens een digitaal paasontbijt spreekt Ahmed Marcouch, burgemeester van Arnhem, met een aantal inwoners over de coronapandemie en hun hoop op een nieuw begin.

Cindy Cloin

Pasen is het feest van het nieuwe leven. Dat is dit jaar misschien wel symbolischer dan ooit. “We kijken allemaal uit naar een betere tijd en we weten dat die eraan zit te komen”, zegt Ahmed Marcouch vrijdagochtend tegen zijn digitale disgenoten, onder wie een docent, horecaondernemer, ambulancemedewerker en een coronapatiënt.

Vanwege het bijzondere jaar dat we achter de rug hebben had de burgemeester zeven Arnhemmers uitgenodigd om ‘samen’ te ontbijten om 8.00 uur. Geïnteresseerden konden meekijken met het groepsontbijt.

Wederopstanding

Voor Leendert Douma (51) is er dit jaar bijna letterlijk sprake van een wederopstanding. In december krijgt hij corona. Hij heeft hoge koorts en voelt zich flink ziek. Hij belandt vrij onverwacht op de ic van het Rijnstate Ziekenhuis met een saturatie van 56, een zeer laag zuurstofgehalte in zijn bloed. Douma: “Zes weken heb ik gevochten voor mijn leven. Aan die periode heb ik, om met Mark Rutte te spreken, ‘geen actieve herinnering’.”

Het is kantje boord en de artsen twijfelen of ze hem van het zuurstof af krijgen. Stapje voor stapje lukt dat toch, en eenmaal bij kennis herstelt Douma snel. Hij gaat een aantal weken naar een revalidatiekliniek en herstelt inmiddels thuis verder. “Ik was een beweeglijke patiënt op de ic, ik heb veel liggen woelen en bleef dus mijn spieren gebruiken. Waarschijnlijk helpt dat nu bij mijn herstel.”

Ambulanceverpleegkundige Eline Bruns (34) kan zich nog goed herinneren hoe zij en haar collega’s een jaar geleden werden overvallen door de coronapandemie. “Voor ons was het heel intensief om dagelijks met volledige bescherming en isolatiepakken bij patiënten naar binnen te gaan. Het was en is heftig om al die ernstig zieke patiënten te zien. Ondanks dat wij al aan het begin van het jaar gevaccineerd zijn, werken we nog steeds in isolatiepakken omdat we niet weten of onze patiënten al een vaccin hebben gehad en of we hen kunnen besmetten.”

Bruns verwacht nog niet dat de aankomende weken al de gewenste verlichting zullen brengen. “Als meer mensen zijn gevaccineerd zal dat zeker helpen, maar zover is het nog niet. De werkbelasting is nog hoog, maar ik hoop dat we over een paar maanden weer terug kunnen naar ons oude normaal: werken zonder volledige bescherming en zonder een toestroom aan covid-patiënten. Dat zou voor mij werkelijk als een nieuw begin voelen.”

‘Nog even volhouden’

Hun werk weer kunnen doen, naar school kunnen gaan, kortom het oude leven weer oppakken. Dat is wat de Arnhemmers hopen en ook verwachten. “Ik kijk uit naar een etentje met vrienden, een keertje lekker naar het terras”, zegt Bruns. Douma bouwt momenteel elke dag zijn conditie verder op en wil tegen de zomer weer een flinke fietstocht kunnen maken op zijn racefiets. “Ik heb een enorme motivatie om uit het leven te halen wat erin zit na wat me is overkomen. Voor mij is het ergste nu achter de rug, en ik vind het heerlijk om weer wandelingen en fietstochten te kunnen maken.”

Deze Pasen voelen we dat het nieuwe begin aanstaande is, zegt Marcouch. “Het is alleen nog even volhouden en ons aan de maatregelen houden, maar we zullen de vrijheid waar we zo naar snakken terugkrijgen.”

Burgemeester Ahmed Marcouch.  Beeld Patrick Post
Burgemeester Ahmed Marcouch.Beeld Patrick Post

Lees ook:

Corona sloeg snoeihard toe bij Arie (63): hij lag 50 dagen op de intensive care

Corona sloeg snoeihard toebij Arie van Beem (63). Hij lag maanden in het ziekenhuis. De weg terug zal lang zijn, en zwaar. Maar Arie is vooral blij dat hij nog leeft. De rest komt vanzelf, stelt hij. Zijn dochter: ‘Ik heb het gevoel dat pa ons gaat verbazen’.

Ahmed Marcouch: Ik maak me grote zorgen om de Nederlandse Nederlanders

Zijn geloof inspireert Ahmed Marcouch om het goede te doen. Volgend jaar wil hij de blik richten op de werkloze Nederlandse ­Nederlander, een achtergebleven groep volgens hem.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden