Tegengeluid

Deze ochtend luiden kerken 500 seconden hun klokken voor 500 vluchtelingenkinderen

Klokken in de Martinitoren.Beeld Kees van de Veen

Om half tien ‘s ochtends luiden kerken dinsdag 8 minuten en 20 seconden hun klokken. Dat is precies 500 seconden, evenveel als het aantal vluchtelingenkinderen dat de Nederlandse overheid volgens de kerken zou moeten verwelkomen. 

De kerken doen dat in navolging van een oproep van de Haagse Gemeenschap van Kerken. Op hetzelfde tijdstip krijgen de Kamerleden die namens hun partij het woord voeren op het thema asiel en migratie een petitie aangeboden.

Onvrede

De petitie, onder de titel #500kinderen, richt zich niet alleen op jonge kinderen maar ook op oudere minderjarigen die in Griekenland vastzitten nadat het vluchtelingenkamp Moria is afgebrand. Meer dan 100.000 mensen hebben de petitie ondertekend. Initiatiefnemers zijn de PKN (Protestantse Kerken in Nederland) en onder meer Vluchtelingenwerk en Defence for Children. Ook 173 gemeenten en vijf provincies hebben de petitie ondertekend. De petitie verwoordt de onvrede over het kabinet, dat ‘helaas halsstarrig vasthoudt aan de cynische deal om slechts honderd vluchtelingen op te vangen’.

Rondom het Plein in Den Haag, waar politici dagelijks komen, zullen de kerken ook hun klokken laten horen. Dominee Derk Stegeman van de Protestantse Kerk in Den Haag hoopt dat andere kerken uit het land dit ook zullen doen. “Laten we ons hart openen voor de kinderen uit Griekenland!”

Waken

Later op de dag houden de kerken die aangesloten zijn bij de Haagse Gemeenschap van Kerken een wake. Die bijeenkomst gaat letterlijk om waken, licht dominee Stegeman toe. “Waken, dat betekent voor mij wakker zijn, alert blijven en oog hebben voor mensen in nood.” Het is niet alleen bedoeld voor wie kerkelijk is, zegt hij. “Waken is een verbindend gebeuren: iedereen, christelijk, anders religieus of niet-religieus kan eraan meedoen.”

Lees ook:

Hoe Moria een mensonwaardige en uitzichtloze hel werd

Het vluchtelingenkamp op het Griekse eiland Lesbos was al nooit een fijne plek maar veranderde de afgelopen jaren in een mensonwaardige en uitzichtloze hel.Correspondent Thijs Kettenis, die het kamp meermaals bezocht, legt uit hoe het zo ver kwam.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden