ReportageDuivelsberg

Deze mensen doorbreken het thuiszitten met een stevige boswandeling

Wandelen door de bossen op de Duivelsberg In Berg en Dal. Beeld Koen Verheijden
Wandelen door de bossen op de Duivelsberg In Berg en Dal.Beeld Koen Verheijden

In het bos loop je geen extra risico, want je bent op flinke afstand van elkaar, zegt een wandelaar bij de Duivelsberg.

Cindy Cloin

Joep (7) en Roos (6) springen over de wortels van een omgevallen boom en roepen daar lekker uitbundig bij. Eerder die middag had Suzanne van Mackelenbergh nét een telefonisch werkoverleg toen de kinderen schreeuwend de kamer binnen renden. “Oké, genoeg voor vandaag. Thuis werken met twee jonge kinderen is geen ideale situatie.”

Na de toespraak van premier Mark Rutte eerder deze week werden in de familieapp al opgeluchte berichtjes rondgestuurd. Van Mackelenbergh: “Hoera, we mogen nog gewoon naar het bos! Want af en toe even naar buiten gaan, heb je echt wel nodig.”

Op het eerste gezicht lijkt het bos nog in winterslaap, maar de oplettende wandelaar ziet dat de knoppen in de bomen op springen staan. Het kwettert en zoemt zich een slag in de rondte in het bos. Er is veel vliegverkeer, vogels en insecten zijn druk bezig met de voorbereidingen voor het nieuwe seizoen. Zij wel.

Er zijn opmerkelijk meer mensen op de been dan op een ‘normale’ doordeweekse dag. Het is natuurlijk ook prachtig weer, dat scheelt. Ouderen, gezinnen, maar ook veel jonge mensen wandelen bij de Duivelsberg in Berg en Dal. Langs kleine akkertjes, door loofbossen en over flinke heuvels met uitzicht tot in Duitsland. Je voelt hier niets van wat de wereld overspoelt.

Ik zou knettergek worden als ik alleen binnen zat

En dat is nou precies wat het zo aantrekkelijk maakt. De wandelaars en fietsers in de heuvels zien het vooruitzicht om net als in Frankrijk of Italië binnen te moeten blijven, als een ware nachtmerrie. “Ik zou knettergek worden”, zegt Ben van der Staaij. Hij maakt vandaag een forse wandeling, van zo’n 25 kilometer.

“Het lijkt me het beste wat je maar kan doen. Ik zou eigenlijk naar Milaan op vakantie gaan, dus ik heb de situatie nauwlettend in de gaten gehouden. Vreselijk natuurlijk.

“Ik geloof alleen niet dat een totale lockdown de oplossing is. Met een boswandeling loop je geen extra risico’s, de kans op besmetting van of door andere wandelaars is er nauwelijks omdat je op flinke afstand van elkaar bent. En als iedereen binnen moet blijven, dan worden we toch hartstikke depressief? Dat levert ook weer problemen op.”

Drie jongens lopen met gereedschap, zoals scheppen en metaaldetectoren, bij de Duivelsberg. Op zoek naar spullen die hier in de Tweede Wereldoorlog achter zijn gebleven. “Normaal doen we dit in de vakantie, maar we zijn nu toch vrij van school. Al dat binnen zitten, dat is niks”, vindt Jan Meijer (19).

“Op deze manier kun je toch nog wat vrienden zien.” Joep en Roos besluiten ondertussen van een stevige heuvel naar beneden te rennen. “We genieten nu het nog kan”, zegt Van Mackelenbergh. “Je weet nooit wat er morgen wordt besloten.”

Coronawandelingen in rustige gebieden

Voor wie er op uit wil om een frisse neus te halen: vijf rondwandelingen in Nederland, in relatief rustige gebieden. Bron: Thomas van Rest van website wandelnet.nl.

Lunteren

Deze wandeling van net iets meer dan elf kilometer gaat door het Lunterse Buurtbos naar de museumtoren ‘De Koepel’ en daarna door de bossen naar het pinetum De Dennenhorst.

Via de Grote Zandgroeve kan de klim worden gemaakt naar het geografische middelpunt van Nederland.

Na de es met een wijds uitzicht komt het begin- en eindpunt in zicht, het NS-station van het ‘Kippenlijntje’ Ede-Barneveld. Langs de straten bij het station is eventueel parkeergelegenheid.

Nieuwveen

Voor wie maximaal wil genieten van de af en toe schijnende lentezon is deze bijna dertien kilometer lange route in het open gebied rond de eeuwenoude Schilkerpolder en Buiten-Westerpolder bij Nieuwveen in Zuid-Holland misschien een idee. Water en weilanden wisselen elkaar af. Vanaf de polderdijk ontvouwt zich een weids zicht op het groene landschap, de kassen en de knotwilgen.

Breda

Tussen de eeuwenoude bomen van het Mastbos in Breda ligt een boswachterspad van Staatsbosbeheer langs een rijkdom aan natuur, historie en dieren.

Het is een betrekkelijk korte (bewijzerde) route van zeven kilometer door een afwisselend gebied. Er zijn meer dan veertig van die door boswachters uitgestippelde paden in Nederland (van vijf tot achttien kilometer). Deze zijn te vinden op de website van Staatsbosbeheer.

Bergen

Dit is een wandeling van Roots Magazine rond het Noord-Hollandse Bergen. Ook niet zo ver, zeven kilometer. Deze afwisselende route loopt over landgoederen en door eeuwenoud bos en duin. Het begin- en eindpunt is in het schilderachtige Bergen. Honden moeten hier sinds deze week aan de lijn, vanwege het broedseizoen.

Pingjum

Dit is een pittige tocht van ruim vijftien kilometer, de Pingjumer Gouden Halsband. De route gaat door open gebied deels over de hoge dijk uit de tiende eeuw die het Friese Pingjum beschermde tegen de zee. Vroeger liep hier een zeearm, de Marne.

Voor thuisblijvers

Voor wie niet wil of kan wandelen, maar toch een lentegevoel wil hebben: de Vogelbescherming heeft drie extra webcams aangezet in de nesten van koolmezen, merels en kauwen, vogels die iedereen wel uit eigen tuin kent.

Via beleefdelente.nl zit de thuiskijker op de eerste rang. Op de website van Vogelbescherming kan een keuze worden gemaakt uit elf webcams, van steenuil tot slechtvalk. Hier kun je ook clipjes zien van spannende en bijzondere momenten die door de webcams zijn geregistreerd.

En er staan tips voor kinderen in de basisschoolleeftijd om vogels te ontdekken (kijk onder ‘in de klas’).

De stichting nestkastlive.nl van natuurfotografen Arie Kwakernaak, Trudy en Ewout Groen biedt ook links naar webcams.

Lees ook:

Wandelen maakt de mens, zegt deze neurowetenschapper

Het vermogen om op twee voeten te lopen maakt ons mensen tot wie we zijn, zegt de Ierse neurowetenschapper Shane O’Mara. Lopen bevrijdt onze geest, en sterkt ons geheugen.

Wanderlust van Rebecca Solnit: Waarom wandelen goed voor ons is

Rebecca Solnit onderzoekt de betekenis van het wandelen: van Lucy, de allereerste tweevoetige, tot aan de loopband

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden