Initiatiefnemers Mariska Leising en Niels Krommenhoek van de alcoholvrije bar in Amsterdam.

ReportageAlcoholvrij café

Deze kroeg ga je net zo nuchter uit als je erin ging

Initiatiefnemers Mariska Leising en Niels Krommenhoek van de alcoholvrije bar in Amsterdam.Beeld ANP

In het kader van ‘Dry January’ is in Amsterdam een alcoholvrije bar geopend. Met een nul-punt-nul is een caféavond net zo leuk, denken de initiatiefnemers.

Thomas Jak

In het kader van ‘Dry January’ is in Amsterdam een alcoholvrije bar geopend. Met een nul-punt-nul is een caféavond net zo leuk, denken de initiatiefnemers.

“Is dat de leverancier?” Mariska Leising (30) legt op de ochtend van de opening haar de telefoon weg, excuseert zich voor de rommel die het openen van een bar met zich meebrengt en wurmt zich langs ongeopende drankdozen en tafels met champagneglazen. Ze kijkt door het raam naar het busje dat voor de deur achteruit inparkeert. “We hebben bijna alles al staan: elf soorten bieren, zeven soorten wijnen, twee soorten gins, een rum en een bitter.”

Gisteravond opende in het centrum van Amsterdam Bar 0.020 (zeg: nul punt nul twintig) de deuren. Bezoekers kunnen er één maand lang alleen alcoholvrije bieren, wijnen en cocktails drinken, de zogenoemde nul-punt-nul-varianten dus. Daarna sluit het café, omdat de locatie alleen tijdelijk gehuurd kan worden. Het concept lijkt al aan te slaan. Voor de zekerheid heeft Leising ook de domeinnamen Bar 0.010 en 0.030 gekocht voor cafés in Rotterdam en Utrecht. Dat doet ze omdat iemand in Den Haag ook interesse toont.

Gezelligheid zonder alcohol

Achter de bar staat Leising, samen met haar vriend Niels Krommenhoek bedenker van het concept. Blonde lokken vallen van onder haar zeemanspet langs haar gezicht en ondanks de drukke dag is een lach is nooit ver weg. Waar komt het idee voor deze kroeg vandaan? “Niels en ik houden enorm van gezelligheid, maar toen we laatst een maand alcoholvrij bleven, beviel dat heel goed. Op de één of andere manier lijken die twee dingen soms lastig te combineren. In deze bar moet daar verandering in komen.”

Niet toevallig is het Dry January. Wie daaraan meedoet drinkt de hele eerste maand van het jaar niet. Alcohol Change, een Britse organisatie, begon de campagne in Engeland in 2013. Ook in Nederland wint de alcoholloze maand aan populariteit. Via de site IkPas hebben zich dit jaar bijna 35.000 mensen aangemeld. In de bijbehorende app krijgen deelnemers complimenten, kunnen zij zien hoeveel geld zij uitsparen, en ervaringen delen.

IPA zonder alcohol

“Ik drink graag bier, dat is gewoon zo”, zegt Leising zonder enige gêne. “In de kroeg staan met een cola vind ik een beetje saai. Maar of mijn IPA (een speciaalbier, red.) met of zonder alcohol is, maakt me eigenlijk niets uit, gek hè?”

Voor het welzijn maakt een maand niet drinken echter alle verschil. Volgens het Trimbos-instituut voor mentale gezondheid kan eventuele leverschade voor het grootste deel herstellen na een alcoholvrije maand. Verslavingsinstituut Jellinek wijst op een betere nachtrust, concentratie en fitheid als men de fles een tijdje laat staan.

‘Dans op het podium’

Leising loopt in het verlengde van de bar het aangrenzende feestzaaltje in. In de hoek is een klein podium, daartegenover een verhoogde plek voor de DJ. “Het scherm daarnaast is voor foto’s en er komt straks nog een groot rad van fortuin met grappige opdrachten, zoals: ‘dans op het podium’, of ‘koop een drankje voor een ander’.”

De dertiger zit vol ideeën om het café succesvol te laten zijn. “We hebben straks date-donderdagen, spelletjeszondagen en alcoholvrije proeverijen. Ik denk dat ik ook nog even iemand bel, om Bar 0.020 op het buitenraam te tekenen.”

Op 1 februari is er een slotfeest, mét alcohol. “Dan vieren we dat we Dry January succesvol hebben afgesloten,” zegt Leising. Dan wijzend naar de bar: “Maar iedereen kan ook gewoon voor alcoholvrije dranken kiezen.”

Lees ook:

Wie een maandje stopt, drinkt daarna een stuk minder

Tijdelijk stoppen met de drank, is dat een goed idee?Ja, blijkt uit onderzoek. Want na een alcoholloze periode gaan de meeste mensen wel weer drinken, maar een stuk minder dan daarvoor.

‘Stop in één keer met roken, koffie en alcohol’

Wie stopt met roken doet er volgens onderzoek goed aan meteen geen alcohol en koffie meer te nuttigen.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden