Kraamzorg

Deze kraamverzorgster vraagt elke week aandacht voor haar hongerloontje en dat van haar collega’s

Astrid van Schaick protesteert bij het Binnenhof tegen de lage lonen voor kraamverzorgers. Beeld Inge van Mill

Kraamverzorgers staan aan het begin van elk nieuw leven, maar kunnen zelf van hun salaris nauwelijks rondkomen. Kraamverzorgster Astrid van Schaick probeert al tijden daar bij de Tweede Kamer aandacht voor te vragen. Alleen de SP kwam in beweging.  

Hoe vaak ze er al heeft gestaan, op het Plein tegenover de ingang van de Tweede Kamer? Kraamverzorgster Astrid van Schaick (53) heeft geen idee. Eerder demonstreerde ze hier drie ochtenden per week voor een beter loon voor kraamverzorgers, gewapend met spandoek en zusterpop. Dat kan ze zich niet meer veroorloven.  

Ze heeft nog 3,83 euro op haar rekening staan. Iedere euro die ze uitgeeft, is er een te veel. Maar als ze er staat, beweegt ze hemel en aarde om voorbijsnellende politici te spreken. Vorige week overhandigde ze ‘Bruno’ (minister Bruins voor medische zorg, red.) een brief, waarin ze symbolisch haar ontslag indiende. Gisterochtend trok ze ‘Jesse’ (Klaver, red.) van zijn fiets: “Hij overhandigde me een kerstkaartje”, vertelt ze.

Van Schaick zit al 21 jaar in het vak. In maart van dit jaar stond ze ook in Trouw, en vertelde dat ze per maand 25 euro overhoudt voor de boodschappen. Bruins ontving toen 5000 handtekeningen van de FNV, die een hoger loon wilde voor kraamverzorgers. Dat is er tot op heden niet gekomen.

Er is een structureel tekort van 2000 kraamverzorgers

“De situatie binnen de kraamzorg is alarmerend”, stelt Siska de Rijke, woordvoerder van de Nederlandse Beroepsverenging voor de Kraamzorg Uit cijfers van de vereniging blijkt dat er een structureel tekort is van 2000 kraamverzorgers. “Afgelopen zomer was een dieptepunt”, vertelt Van Schaick. “Ik werkte toen in Amstelveen, waar zeven gezinnen volledig zonder zorg zaten.”

Dat steeds meer van haar vakgenoten de kraamzorg verlaten, begrijpt Van Schaick goed. Ze verdient onderaan de streep minder dan het minimumloon. Dat komt door een combinatie van een laag uurloon en wachttijden. Dat zijn diensten van maximaal acht uur, waarin een kraamverzorgende wacht op de geboorte of de thuiskomst van een moeder en haar baby. Van Schaick: “Tijdens die wachturen ben je niet vrij. Je moet binnen een kwartier op een adres kunnen zijn. Maar voor een wachtdienst van acht uur verdien ik in totaal 11,44 euro bruto, een euro per uur.” En dan zijn er nog reistijd, overdracht en administratie. Allemaal onbetaald.

Van Schaick staat helemaal alleen op het Plein. Waar zijn haar collega’s? “Veel kraamverzorgers zeggen dat ze hun gezinnen niet in de steek kunnen laten. Ik denk dat er in werkelijkheid een angstcultuur heerst. Mondigheid wordt je niet in dank afgenomen, werkgevers willen dat je werkt en verder je mond houdt. Ik heb al een officiële waarschuwing gekregen.”

‘Veel wenden hun blik af, zoals Klaas Dijkhoff’

Dan hebben Tweede Kamerleden even pauze, en staat Van Schaick direct op scherp. Er zou er wel eens eentje nietsvermoedend naar buiten kunnen lopen. Met een broodje in hun hand kijken politici achter het glas op de tweede verdieping neer op het plein en op Van Schaick. “Veel wenden hun blik af, zoals Klaas Dijkhoff. Die kijkt gewoon niet.” Maar Van Schaick kijkt wel. “Ik wil alle kraamverzorgers een gezicht geven, dat kan alleen door mezelf steeds opnieuw letterlijk zichtbaar te maken.”

Langzaamaan wordt ze gezien. “Er zijn Tweede Kamerleden die enorm hun best doen. Henk van Gerven van de SP heeft me woensdag met naam genoemd in een debat, en minister Bruins heeft na mijn zoveelste brief gezegd dat hij met me in gesprek wil.” Van Schaick doet het niet meer voor zichzelf. Ook zij verlaat binnenkort met pijn in het hart de kraamzorg en hoopt via een omscholingsprogramma een baan te vinden die wat meer verdient. “Dit is wat ik het allerliefste doe. Ik stop al 21 jaar mijn ziel en zaligheid in dit werk, maar de situatie is ook voor mij nu echt onhoudbaar geworden.”

Lees ook:

Kraamverzorgster Astrid van Schaick houdt 25 euro over voor de boodschappen

Minister Bruins krijgt 5000 handtekeningen uit handen van de FNV. Zij willen een hoger loon voor kraamverzorgenden.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden