Simeon Choi

Coronavirus

Deze jongeren zijn discriminatie zat: ‘Bestrijd het virus, niet de mensen’

Simeon ChoiBeeld Otto Snoek

Sinds de uitbraak van het nieuwe coronavirus in Wuhan, ervaren Chinese Nederlanders meer discriminatie. Drie jongeren vertellen wat ze te horen krijgen op straat.

Petra Vissers

De landelijke antidiscriminatiebureaus hebben ruim drieduizend meldingen ontvangen over het lied ‘Beter voorkomen dan Chinezen’, dat vrijdagavond werd gedraaid op Radio10. In het lied wordt het nieuwe coronavirus in een adem genoemd met Chinezen en Chinees eten. Sinds de uitbraak van het virus neemt het aantal meldingen van racisme door mensen met een Aziatisch uiterlijk toe.

In het gewraakte lied klinkt, op de deun van een carnavalskraker, ‘het komt allemaal door die stinkchinezen’ en ‘vreet geen Chinees, dan heb je niets te vrezen’. Maandag lieten 57 Chinese organisaties weten het lied ‘diep kwetsend’ te vinden en ‘volkomen respectloos’. De Chinese gemeenschap zegt zich verward, onthutst en onveilig te voelen. Een aantal mensen heeft aangifte gedaan.

Volgens de landelijke vereniging discriminatie.nl is het aan het Openbaar Ministerie om te bepalen of er sprake is van groepsbelediging, aanzetten tot discriminatie of haat. Radio10 en DJ Lex Gaarthuis hebben spijt betuigd en excuses aangeboden.

Los van dit lied merken Chinese Nederlanders dat ze de laatste weken meer geconfronteerd worden met racistische of beledigende teksten. Afgelopen weekend werd in een lift in een Wageningse studentenflat ‘Chinese Corona’ geschreven, en werden ontlasting en urine gesmeerd.

Een petitie die media en politiek oproept ‘een vuist te maken’ is ruim dertigduizend keer ondertekend.

Joyce Ng Beeld Eigen foto
Joyce NgBeeld Eigen foto

Joyce Ng (24) - Rotterdam

“Vorige week wilde ik ’s avonds de metro in stappen. Toen kwam er een man langs, ik denk dat hij aangeschoten was, die riep twee keer ‘corona’ naar me. Toen heb ik hem wel even aangekeken van ‘wat wil je nou’. Ik zag dat hij moest lachen.

Ik ben nooit gepest ofzo, maar jongeren roepen me weleens na. Nu raakt het me wat harder omdat mensen echt ziek worden van het virus en doodgaan. We moeten het virus bestrijden, niet de mensen.

Mijn generatie voelt zich Nederlands. Ik ben hier geboren en opgegroeid. Misschien is de kans daardoor groter dat we iets zeggen van zulke opmerkingen.”

Simeon Choi Beeld Otto Snoek
Simeon ChoiBeeld Otto Snoek

Simeon Choi (20) - Rotterdam

“Ik ben opgegroeid in Helmond en daar werd ik gepest met mijn Chinese achtergrond. ‘Poepchinees’, zeiden ze dan bijvoorbeeld, of ‘spleetoog’. Ik werd weleens boos, maar ook dan ben je een verliezer. Het lukte me niet om het om te draaien, om ervoor te zorgen dat mensen me gewoon als Nederlander zien.

“Ik merk dat ik emotioneel word als je ernaar vraagt. Ik heb er zo lang niet over nagedacht, en nu komt het weer boven. Ik wil eigenlijk niet in een Chinese bubbel blijven. Maar het is moeilijk eruit te stappen.

“Ook nu vragen mensen weleens of ik hond eet, of kat. Dat vind ik raar. Of ze maken grappen over spleetogen, of zeggen zomaar ‘Ni Hao’ of ‘Ching Chang Chong’. Gedraag je, denk ik dan. Denk na over wat je zegt.”

Phoei Ying Tang Beeld Eigen foto
Phoei Ying TangBeeld Eigen foto

Phoei Ying Tang (23) - Rotterdam

“Als je er een klein beetje anders uitziet, is het makkelijk daar grappen over te maken. Mensen roepen ‘sambal bij’ en maken grappen over spleetogen. Dat klinkt op zich niet erg maar het gebeurt veel. Als het steeds maar gebeurt, gaat het je raken.

“Mensen zeggen ook weleens ‘wat spreek je goed Nederlands’. Ik ben hier geboren. Ik zeg er niet altijd iets van, maar de laatste tijd wel vaker. Vroeger twijfelde ik dan wel aan mezelf, dacht ik dat ik er misschien te gevoelig voor was.

De laatste twee weken zie ik meer racistische berichten. Vooral op de sociale media. Dat raakt me.”

Lees ook:

‘Banaan’ als scheldwoord of geuzennaam

Nicole Chung en Pete Wu, twee auteurs met Aziatische roots, zijn pijnlijk eerlijk over hun leven in een ‘witte’ omgeving.

Al waart het virus nog door het land, de Chinezen moeten vandaag weer aan het werk

De Chinese regering wil de mensen vanaf maandag weer aan het werk krijgen. Intussen zijn extra journalisten naar Wuhan gestuurd om verhalen te maken die de moraal opvijzelen.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden