Nederland op slotEmiel Hakkenes

Deze chef-kok schildert nu de plinten van het hotel. ‘Je mist de reuring, de gasten’

Patron-cuisinier Hans van Triest van Kasteel Kerckebosch in Zeist. Beeld Emiel Hakkenes
Patron-cuisinier Hans van Triest van Kasteel Kerckebosch in Zeist.Beeld Emiel Hakkenes

Het land is gesloten. Hoe brengen Nederlanders de lockdown door? Chef-kok Hans van Triest is in zijn hotel gaan wonen.

Emiel Hakkenes

Het laatste gerecht dat patron-cuisinier Hans van Triest serveerde was een rendang. “Volgens het recept van mijn moeder. Zij is Indisch, dat zie je bij ons terug op de kaart.” Het was half december, de kerstversiering hing, de agenda voor de feestdagen was volgeboekt. Welgeteld één avond duurde dat hoogseizoen, toen kwam de lockdown en moest de zaak op slot.

“We hebben er zelf voor gekozen helemaal te sluiten”, zegt Van Triest (50). “Hotelgasten mogen op hun kamer eten, maar mensen met plastic tasjes door de gangen laten lopen is niet mijn idee van gastvrijheid.”

Van Triest, een Bourgondiër met een grijze stoppelbaard, is uitbater van Kasteel Kerckebosch in Zeist. In normale tijden komen gasten hier slapen, eten, drinken, vergaderen, trouwen en feesten. Nu is er niemand. Nu ja, wijst Van Triest, in de tuin wordt gewerkt. Mannen lichten tegels, lopen heen en weer met kruiwagens. “We willen het terras uitbreiden, om meer couverts te kunnen draaien.”

Kasteel Kerckebosch in Zeist. Beeld Emiel Hakkenes
Kasteel Kerckebosch in Zeist.Beeld Emiel Hakkenes

In het lege restaurant biedt Van Triest koffie aan. Hoe het gaat? “Zakelijk niet zo best, natuurlijk. Maar we zien kansen. De eerste lockdown kwam als een verrassing, maar op de tweede waren we voorbereid. We hebben een lijst gemaakt met klussen en we zijn de kamers aan het schilderen. Iedereen helpt mee, van de afwas tot het kantoor. Onze kok doet de plinten.”

Patron-cuisinier Hans van Triest van Kasteel Kerckebosch in Zeist. Beeld Emiel Hakkenes
Patron-cuisinier Hans van Triest van Kasteel Kerckebosch in Zeist.Beeld Emiel Hakkenes

Hij wil het best laten zien. We lopen langs de keuken – alles leeg, alles schoon. “Het is een machinekamer die niet draait. Als je er lang over nadenkt word je triest.”

Verder, de trap op. Op de gang staan verfblikken, de ene kamer wordt blauw, een andere taupe.

Van Triest duikt een deur door. “Dit was een kantoortje van housekeeping. Het wordt nu een make-up room voor bruidjes.” In een hoek staan twee draaistoelen. “Vintage Italiaans design, van een vriendje dat is gestopt met zijn kapsalon.” Maar met afstandsregels en mondkapjes, vindt Van Triest, is een trouwerij geen trouwerij. “Veel stellen hebben hun huwelijk doorgeschoven.”

Weer beneden zitten de tuinmannen te schaften, aan afzonderlijke tafeltjes, brood en cola binnen handbereik.

We komen in de lounge. “Dit is nu onze woonkamer”, lacht Van Triest. “Ik heb nog nooit zo groot gewoond.” Inderdaad, sinds de lockdown woont hij met zijn gezin in het hotel. “Als het licht hier te lang uit is, trekt dat ongenode gasten aan.” Overdag wordt er geklust en doen de kinderen hun schoolwerk. “Elke avond kook ik iets leuks en daarna spelen we verstoppertje.”

Patron-cuisinier Hans van Triest van Kasteel Kerckebosch in Zeist. Beeld Emiel Hakkenes
Patron-cuisinier Hans van Triest van Kasteel Kerckebosch in Zeist.Beeld Emiel Hakkenes

Natuurlijk is het stil. “Je mist de reuring, de gasten, het applaus. Maar je moet blijven ondernemen. In de kelder komt een mancave met een poolbiljart. En vanochtend heb ik een nieuwe koffiemachine besteld.”

Het zal wel zomer zijn, denkt Van Triest, voor zijn zaak weer vol zit. “De eerste keer weer koken wordt vast even wennen. Maar gastvrijheid is als fietsen, dat verleer je niet.”

Verslaggever Emiel Hakkenes reist door het land en peilt de stemming.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden