ReportageRouw

Deze brievenbus in Driehuis is speciaal voor post aan overledenen

Anita Meinema bij de brievenbus op begraafplaats Westerveld in Driehuis Beeld Olaf Kraak
Anita Meinema bij de brievenbus op begraafplaats Westerveld in DriehuisBeeld Olaf Kraak

Nabestaanden kunnen op begraafplaats en crematorium Westerveld in Driehuis brieven sturen naar hun overleden dierbaren. ‘Lief, Ik wil je even vertellen dat de Brievenbus staat en hij is prachtig.’

Anita Meinema (62) leest in een ontvangstkamer van Begraafplaats en Crematorium Westerveld in Driehuis de eerste regels voor van het gedicht De brievenbus dat ze schreef aan haar man Tjeerd:

“In het prachtige groen staat daar de brievenbus
Het is er stil en het kijkt mij uitnodigend aan
Het is nog niet te laat, ik kan je schrijven
En even bij je stilstaan
Ik schrijf je over mijn tranen en vertel mijn verlangens.”

Tjeerd overleed drie jaar geleden aan de hersenziekte MSA. De tekst is een kopie. Het origineel ligt in de groene brievenbus die buiten prominent staat te pronken bij de ingang. Een typische Engelse brievenbus met een kroontje op het dak en aan de zijkanten het woord ‘post’, door Meinema de brievenbus voor de hemel genoemd. Sinds kort staat de brievenbus op zijn plek, met een blik alsof die er al jaren staat.

Het gedicht was het eerste dat Meinema in de brievenbus stopte. Die kun je ook Meinema’s brievenbus noemen. Ze kwam op het idee toen ze liep over Westerveld, waar haar man en ouders bij elkaar zijn uitgestrooid. Ze wandelt vaak langs hen en in gedachten praat ze met hen. Ze heeft dan altijd een schrift mee en schrijft haar gedachten op. Aan de hand daarvan maakt ze brieven en gedichten. Wat zou het mooi zijn als je die kunt posten in een echte brievenbus voor de hemel, dacht ze. Kinderen kunnen een brief met hun cadeauwensen sturen aan Sinterklaas en de Kerstman. Daarvoor bestaat een postzak of brievenbus. Dus waarom niet een brievenbus voor de hemel? Meinema nam afgelopen jaar contact op met Begraafplaats en Crematorium Westerveld en die omarmde het idee direct.

Trots op de brievenbus

Het schrijven en het posten zijn voor haar een deel van de rouwverwerking. Zo kan ze haar gevoel kwijt en alles bespreken met haar man, of ouders. Zoals haar verdriet over Tjeerds overlijden. Over wat ze meemaakt op een dag. Dat de brievenbus is geplaatst en dat ze daar trots op is. Dat ze model staat bij de brievenbus voor een foto in een landelijke krant. Dat de kroeg weer open is. Ze heeft het gevoel dat haar woorden via de brievenbus het hiernamaals bereiken, bij haar man en ouders. Al moet je daar voor open staan, zegt ze zelf.

Meinema heeft mensen al brieven zien posten nadat lokale media erover berichtten. Ze hoopt dat de brievenbus troost biedt. Ook aan kinderen. Die kunnen een tekening sturen als hun huisdier is overleden om zo hun verdriet te verwerken. Misschien, denkt ze, helpt de brievenbus in coronatijd waarin mensen geen kans hebben om afscheid te kunnen nemen van hun dierbare die eenzaam stierf in het ziekenhuis.

Een brievenbus voor de hemel

Jessica Hof van de begraafplaats zegt dat de brievenbus wordt geleegd in aanwezigheid van Meinema. Ze wachten op een geschikt moment. Vervolgens worden de brieven discreet en zorgvuldig bewaard. Voor zover Westerveld weet, is dit de enige begraafplaats en crematorium met een brievenbus voor de hemel. Als het aan Meinema ligt, komen er ook brievenbussen op andere begraafplaatsen.

Haar tweede brief ligt klaar om te posten:

“Lief,
Ik wil je even vertellen dat de Brievenbus staat en hij is prachtig.
Mooi en statig staat hij bij de ingang van het park.
Een mooi bord ernaast met de tekst uit het boekje Doodnormaal:
‘Een brief die vertroost wat het hart ontroerd en de ziel verlicht.’”

Lees ook:

Geen arm om de schouder, zelfs geen koffie of cake: Hoe kun je goed rouwen in coronatijd?

Per dag overlijden gemiddeld vierhonderd mensen in Nederland. Wat is de invloed van corona op rouwverwerking? ‘Dat de dood onderdeel is van ons leven, realiseren we ons des te meer tijdens deze crisis.’

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden