Marengo

Dertig jaar gevangenisstraf voor moord op advocaat Derk Wiersum

In de vroege ochtend van 18 september 2019 werd advocaat Derk Wiersum neergeschoten bij zijn woning in Amsterdam. Beeld Daniël Roozendaal
In de vroege ochtend van 18 september 2019 werd advocaat Derk Wiersum neergeschoten bij zijn woning in Amsterdam.Beeld Daniël Roozendaal

Wie van de twee de trekker overhaalde, blijft onduidelijk. Maar volgens de rechtbank doet dat er ook niet toe. Giërmo B. en Moreno B. moeten allebei dertig jaar de gevangenis in voor de moord op advocaat Derk Wiersum.

Isabel Baneke

Een ‘aanslag op de rechtsstaat’, zo wordt de moord op Derk Wiersum genoemd. In de vroege ochtend van 18 september 2019 werd de veertiger neergeschoten bij zijn woning in Amsterdam, misschien vanwege zijn rol als advocaat van kroongetuige Nabil B. in liquidatieproces Marengo. Vandaag, ruim twee jaar later, oordeelt de rechter dat Giërmo B. en Moreno B. dertig jaar de cel in moeten. Het bewijs toont dat de jeugdvrienden Wiersum om het leven hebben gebracht.

De straf is hoog voor daders die niet eerder een levensdelict pleegden. Toch is de rechtbank milder dan justitie. Het Openbaar Ministerie (OM) had levenslang tegen B. en B. geëist. De twee dertigers wisten dat Wiersum een advocaat was, droeg het OM aan, iets wat de ernst van de moord volgens justitie een extra lading geeft.

Ook de rechtbank constateerde dat B. en B., die verschillende achternamen dragen en geen familieband hebben, op de hoogte waren van de functie van Wiersum. Het duo hield de gangen van de raadsman tijdenlang in de gaten. Zo werden met verschillende auto’s voorverkenningen gedaan in de straat van de advocaat, en zocht Moreno B. telefonisch contact met hem als ‘potentiële cliënt’.

Wiersums huis werd maandenlang in de gaten gehouden

“Er is sprake geweest van een grondige voorbereiding met vooraf gemaakte afspraken”, zei de rechtbank. Wie van de twee de trekker overhaalde, blijft onduidelijk. Maar volgens de rechtbank doet dat er niet toe. B. en B. zijn de daders, en hebben allebei meer dan genoeg tijd gehad om zich te beraden op hun daad. Door die talloze ritjes naar de woning van Wiersum en het intensieve contact dat B. en B. voorafgaand aan de moord hadden, oordeelde de rechter dat Wiersum niet in een opwelling om het leven is gebracht: er is sprake van moord.

Dat de schoten werden gelost op een ‘dienaar van de rechtsstaat’, is ook in het vonnis meegenomen als strafverzwarende omstandigheid. Maar anders dan justitie, ging de rechtbank amper in op het feit dat de moord op Wiersum de tweede aanslag was in de omgeving van kroongetuige Nabil B. Eerder werd zijn broer Reduan al doodgeschoten.

Motief en opdrachtgever onduidelijk

Duidelijk is dat B. en B. waren ingeschakeld als huurmoordenaars, stelde de rechtbank in de extra beveiligde gerechtsbunker in Amsterdam Osdorp. “Het moet ze alleen om geldelijk gewin zijn gegaan.” Met hun daad hebben de vrienden blijk gegeven van een diep gebrek aan respect voor een mensenleven, zei de rechtbank. “Het is bijna niet te bevatten hoe gruwelijk het voor de echtgenote moet zijn geweest haar man in een plas bloed te zien liggen.”

Maar wie de opdrachtgever van de moord is? Het OM heeft het vermoeden uitgesproken dat Ridouan T. achter de moord zit, hoofdverdachte in strafproces Marengo. Maar die naam klonk maandag niet. Op basis van het dossier zei de rechtbank niets te kunnen zeggen over degene die de moordenaars aanstuurde. “De opdrachtgevers opereren bij dit soort moorden doorgaans op de achtergrond.” Ook het precieze motief is volgens de rechtbank niet vast te stellen.

Het onderzoek naar de moord is nog niet afgerond. Mogelijk worden later meer mensen vervolgd vanwege hun betrokkenheid bij de liquidatie, meldde de officier van justitie tijdens het formuleren van de strafeis.

Lees ook:

Vader Derk Wiersum: ‘Mijn kind is weg. Doorgestreept. Kapotgeschoten’

Tijdens de tweede zittingsdag in de strafzaak rond de doodgeschoten advocaat Derk Wiersum, richtte zijn vader zich tot de verdachten.

Proces liquidatie Derk Wiersum heeft door de aanslag op Peter R. de Vries extra lading gekregen

Terwijl de schok over de aanslag op Peter R. de Vries nog voelbaar is, start de strafzaak rond de moord op advocaat Derk Wiersum. Net als de misdaadverslaggever stond Wiersum kroongetuige Nabil B. bij in het Marengo-proces.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden