Coronamaatregelen

Dertig burgemeesters luiden noodklok over coronabeleid: ‘Logica is zoek, en de zorg moet op de schop’

Coronaregels zijn niet goed meer uit te leggen, vinden de burgemeesters. Als voorbeeld wijzen ze op de almaar veranderen voorschriften voor mondkapjes. Sinds kort worden medische mondkapjes, hier gedragen in een Amsterdams winkelcentrum, geadviseerd. Beeld ANP
Coronaregels zijn niet goed meer uit te leggen, vinden de burgemeesters. Als voorbeeld wijzen ze op de almaar veranderen voorschriften voor mondkapjes. Sinds kort worden medische mondkapjes, hier gedragen in een Amsterdams winkelcentrum, geadviseerd.Beeld ANP

Het coronabeleid is niet meer uit te leggen, vinden dertig burgemeesters. Daarom moet vooral de zorg op de schop.

Jeroen den Blijker

Het coronabeleid dreigt steeds meer te ontaarden in chaos, schrijven dertig burgemeesters in een brief aan het kabinet en de Tweede Kamer. De situatie is ‘bijna onhoudbaar’ vinden zij, ook omdat zij als handhavers van veel coronamaatregelen steeds meer tegenover hun burgers en ondernemers komen te staan. ‘We willen juist in deze moeilijke tijd een beschermende arm om onze inwoners en ondernemers kunnen slaan’, schrijven ze. Nu worden ze te veel gedrukt in een andere rol, van de repressieve overheid.

‘Het is feitelijk onmogelijk maar ook rechtstatelijk onwenselijk om met repressie Nederlandse burgers dwingend te overtuigen van de juistheid van de maatregelen.’ De brief is onder andere ondertekend door de burgemeesters van de vier grote steden, door Hubert Bruls van Nijmegen – tevens voorzitter van het Veiligheidsberaad – en door bestuurders van kleinere gemeenten, als Amersfoort, Alkmaar, Venlo, Terneuzen, Almere en Schiedam. De burgemeesters willen vooral dat de gezondheidszorg zo wordt ingericht dat de ‘vrije samenleving niet of zo min mogelijk wordt gehinderd’ door het rondwarende virus.

Regels moeten ‘voorspelbaar, logisch en redelijk’ zijn

Burgemeester Sharon Dijksma van Utrecht, die al eerder wees op de noodzaak voor een langetermijnvisie, erkent dat het anders inrichten van de zorg ‘een kwestie van lange adem is.’ “Maar in Utrecht deden we goede ervaringen op met het calamiteitenhospitaal onder het UMC waar, op de piek van besmetting, alleen covidpatiënten zijn opgevangen. Daar waren extra ic’s en sprong Defensie bij.” Ook elders in het land kunnen zulke faciliteiten worden opgetuigd, meent zij, zodat de reguliere zorg gewoon door kan gaan.

Mocht het toch nodig zijn om in te grijpen, dan moeten de beperkende regels ‘voorspelbaar, logisch en redelijk zijn’, willen de briefschrijvers. Dat ging bijvoorbeeld met het mondkapje mis, de regels daarvoor wijzigden nogal snel.

Het kabinet moet dan ook het belang van de gezondheidszorg afwegen tegen de schade voor de rest van de samenleving. ‘Onderwijs, publieke voorzieningen, en ontmoetingsplaatsen (cultuur, horeca, buurthuizen) schragen onze samenleving en dienen altijd open te zijn.’

Logica is zoek

‘We willen niet dat de chaos groter wordt, noch dat de woede toeneemt door ongelijke en selectieve handhaving (horeca oogluikend open laten gaan en de theaters niet).’ De logica in het huidige beleid is zoek, ook omdat de instroom van coronapatiënten in ziekenhuizen daalt. De afgelopen week worstelden diverse burgemeesters vaak openlijk met het al dan niet toestaan van horeca-acties of de protesten in de cultuursector.

De noodkreet van de burgemeesters komt op een saillant moment: ze voeren hiermee de druk op op het kabinet, dat beloofde eind deze maand met een langetermijnstrategie te willen komen.

Lees ook:

Een absurd tafereel: de geknipte krullen vliegen in het rond terwijl het Concertgebouworkest speelt

Theaters en concertzalen openden eenmalig de deuren als ‘kapsalon’, musea werden ‘sportscholen’. Ludiek protest uit noodzaak.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden