Drugshandel

Dertig aanhoudingen in Nederland na kraken berichtendienst

null Beeld ANP XTRA
Beeld ANP XTRA

De politie heeft dinsdag in Nederland dertig aanhoudingen verricht en 75 woningen en kantoren doorzocht in een onderzoek naar versleuteld berichtenverkeer.

Opsporingsdiensten zijn er in geslaagd toegang te verkrijgen tot honderden miljoenen berichten van gebruikers van de versleutelde berichtendienst Sky ECC. Vanaf medio februari kon dit versleutelde verkeer ‘live’ worden meegelezen. De server van Sky ECC is dinsdag offline gehaald en in beslag genomen door de Nederlandse autoriteiten.

Ook in België zijn op grote schaal aanhoudingen verricht en huiszoekingen gedaan. In Rotterdam is beslag gelegd op 28 vuurwapens, maakte de politie dinsdag bekend.

De politieacties maken deel uit van een grootschalig internationaal onderzoek (Argus) dat de communicatie van criminele organisaties blootlegt. Eerder al leidde het onderzoek Argus tot de onderschepping van grote hoeveelheden harddrugs. Het gaat om internationale inbeslagnames van duizenden kilo’s cocaïne, heroïne en hasj. Daarnaast zijn er meerdere wapens in beslag genomen en drugslabs ontdekt en ontmanteld en zijn miljoenen euro’s in beslag genomen. Bij de eerdere acties zijn in Nederland 43 verdachten aangehouden.

Omdat de politie kon meelezen met de berichten die criminelen elkaar via Sky ECC stuurden, kon de politie ontvoeringen, liquidaties en schietpartijen voorkomen. Volgens de politie betreft het tientallen ernstige geweldsdelicten. Honderden miljoenen berichten zijn opgeslagen en worden onderzocht. “De resultaten hebben op dit moment al cruciale informatie opgeleverd voor verschillende belangrijke strafrechtelijke onderzoeken.”

Vorig jaar wisten opsporingsdiensten de berichtendienst EncroChat te kraken, waar veel criminelen gebruik van maakten. De ontmanteling van Sky ECC noemt de Nederlandse politie de overtreffende trap. Veel gebruikers van EncroChat zijn vorig jaar overgestapt naar Sky ECC. In Nederland zijn ongeveer 11.000 gebruikers.

De politie heeft dinsdag in Nederland dertig aanhoudingen verricht en 75 woningen en kantoren doorzocht in een onderzoek naar versleuteld berichtenverkeer. Ook in België zijn op grote schaal aanhoudingen verricht en huiszoekingen gedaan. In Rotterdam is beslag gelegd op 28 vuurwapens, maakte de politie dinsdag bekend.

80 miljoen chats

De politie gaf dinsdag op het hoofdbureau in Amsterdam een toelichting over de Nederlandse arrestaties. Chef recherche Jonne Janssen van de Amsterdamse politie zei daar dat in Nederland tachtig miljoen chats zijn onderschept. Wereldwijd gaat het om honderden miljoenen chats. Rechercheurs van de politie in Amsterdam en de landelijke eenheid konden de afgelopen drie weken live meelezen. Het Belgische onderzoek liep parallel aan het Nederlandse onderzoek, vertelde Janssen.

De doorzoekingen en arrestaties waren dinsdag in heel Nederland, alle politie-eenheden waren erbij betrokken. De Nederlandse politie werkt met vijfhonderd mensen aan het onderzoek. “Dat is een forse investering. We zitten hiermee aan de voorkant van de criminaliteit. Het biedt veel mogelijkheden om de opsporing vorm te geven”, aldus Janssen.

Lees ook:

Zo ontmantelde de politie een berichtendienst voor criminelen

Terwijl duizenden criminelen met elkaar kletsten keek de Europese recherche mee. Donderdag kwam de politieoperatie in verschillende landen naar buiten.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden