Voedseltekort

Dertien voedselbanken gaan dicht of delen bonnen uit

Medewerkers van de Voedselbank Haaglanden pakken bonnen in. Beeld ANP
Medewerkers van de Voedselbank Haaglanden pakken bonnen in.Beeld ANP

Steeds meer voedselbanken sluiten hun deuren. Donderdag waren dertien voedselbanken tijdelijk dicht. Op sommige plekken kunnen klanten helemaal niet terecht, elders worden bonnen uitgedeeld waarmee ze zelf boodschappen kunnen doen.

Petra Vissers

Dat gebeurt bijvoorbeeld bij de Voedselbank Haaglanden, werkzaam in Den Haag, Zoetermeer en Rijswijk. Begin deze week meldde die nog te moeten sluiten omdat er te weinig voedsel was en de veiligheid van vrijwilligers en klanten niet gegarandeerd kon worden. Maar dankzij de drie gemeenten met uitgiftepunten kunnen mensen er de komende weken toch terecht. Iedereen krijgt een waardebon van 15 euro, om zelf boodschappen te doen bij de Jumbo.

Ook de voedselbanken IJmond Noord en Etten-Leur kunnen klanten de komende weken helpen met bonnen. “De cadeaukaarten worden gedeeltelijk betaald uit eigen middelen en gedeeltelijk met hulp van de gemeenten”, zegt Pien de Ruig van Voedselbanken Nederland, waarbij 170 voedselbanken uit het hele land zijn aangesloten.

Creatieve oplossingen

In andere regio’s zijn voedselbanken tot nader order gesloten. Voedselbank Zuidoost-Drenthe bijvoorbeeld werkt met zoveel vrijwilligers tussen de zeventig en tachtig jaar dat het niet veilig is om de voedselpakketten nog uit te delen.

Het vermijden van contact tussen de vrijwilligers en klanten noopt tot creatieve oplossingen. Verschillende voedselbanken hebben besloten pakketten thuis te bezorgen. Ook zijn er initiatieven om al dan niet gehamsterd voedsel te doneren.

Voor de lange termijn zijn dit geen oplossingen, zegt De Ruig. “We zijn in overleg met de landelijke overheid om te kijken wat de mogelijkheden zijn voor structurele steun.” De voedselbanken vroegen begin deze week om 9 miljoen euro, zodat klanten met bonnen zelf boodschappen kunnen doen. De Ruig verwacht daar vrijdag meer duidelijkheid over.

Lees ook:

Voedselbanken vragen hulp: ‘Anders hebben mensen honger aan het einde van de week’

Voedselbanken hebben het zwaar door het hamstergedrag, uitvallende vrijwilligers en doordat hun klantenbestand snel groeit. ‘En dan te bedenken dat er mensen thuis zitten met vijf bloemkolen.’

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden