Fortuynbrug

Den Haag vernoemt brug naar Pim Fortuyn

null Beeld

De gemeente Den Haag vernoemt een brug naar politicus Pim Fortuyn, die bijna twintig jaar geleden werd doodgeschoten op het Hilversumse Mediapark.

Redactie Trouw

De politicus was toen lijsttrekker van Lijst Pim Fortuyn voor de Tweede Kamerverkiezingen die anderhalve week na de moord werden gehouden.

De Pim Fortuynbrug ligt vlakbij het Zuiderpark en aan de rand van de wijk Transvaal. Hij verbindt de Hoefkade, de De la Reyweg en het Veluweplein met de Troelstrakade aan de andere kant van het Laakkanaal. De gemeente verwacht dat het bord met de nieuwe naam in de komende weken wordt opgehangen.

CDA-wethouder Hilbert Bredemeijer, die over straatnamen gaat, zegt in een toelichting: "Pim Fortuyn was een politicus met een uitgesproken mening en staat bekend als een voorvechter van het vrije woord. Hij is vermoord om zijn opvattingen.”

Ook een Golden Earring-brug

Den Haag is twee jaar lang op zoek geweest naar een plek om naar Fortuyn te vernoemen. In juli 2019 liet het stadsbestuur weten dat het bereid was om zijn naam aan een straat te geven. Dat was in antwoord op vragen van Hart voor Den Haag/Groep de Mos, de grootste partij in de Haagse gemeenteraad. In Den Haag zijn echter nauwelijks straten die nog op een naam wachten. Bovendien, zegt Bredemeijer, ‘is het college zich bewust van de controverse en de uiteenlopende meningen: niet iedereen wil in een Pim Fortuynstraat wonen’. Vandaar dat uiteindelijk werd gekozen voor een brug.

Het is de tweede plek in Nederland die naar Fortuyn wordt vernoemd. In het centrum van Rotterdam bevindt zich de Pim Fortuynplaats. Op het plein staat een standbeeld van hem. Fortuyn woonde van 1990 tot zijn dood in Rotterdam. In het gebouw van de Tweede Kamer, dat nu wordt gerenoveerd, is een zaal naar Fortuyn vernoemd.

Op een klein eindje afstand van de Pim Fortuynbrug wordt een andere brug vernoemd naar de Haagse rockband Golden Earring. De bandleden zijn opgegroeid in de buurt van het Zuiderpark. Ze besloten eerder dit jaar te stoppen, omdat gitarist George Kooymans ongeneeslijk ziek is. Hij lijdt aan de zenuwziekte ALS. De naam van de Golden Earringbrug was eerder al aangekondigd, maar is nu ook officieel vastgelegd.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden