Noodopvanglocatie

Den Haag is om en vangt 400 asielzoekers op. ‘Vluchtelingen verdienen goede plek, geen stoeltje op de gang’

 Net aangekomen asielzoekers onderweg naar het aanmeldcentrum in het Groningse dorp Ter Apel.  Beeld ANP /  ANP
Net aangekomen asielzoekers onderweg naar het aanmeldcentrum in het Groningse dorp Ter Apel.Beeld ANP / ANP

Het is gelukt om een nieuwe tijdelijke opvanglocatie voor asielzoekers te vinden, dit keer in ‘witte vlek’ Den Haag.

Johan van Heerde

Den Haag is om. De gemeente heeft besloten om ook asielzoekers op te vangen, na uitvoerige druk van het Centraal Orgaan Opvang Asielzoekers (Coa) op de stad. Vanaf 1 juli is er een noodopvanglocatie gereed met plek voor 400 vluchtelingen. Dat heeft wethouder Arjen Kapteijns (GroenLinks) naar buiten gebracht.

Den Haag was tot nu toe een witte vlek op de landkaart van het Coa. De stad heeft geen asielopvanglocatie, afgezien van een klein aantal woningen voor de huisvesting van maximaal 58 alleenstaande minderjarige vluchtelingen.

Daar komt nu verandering in. De gemeente maakt een kantoorpand gereed van het Rijksvastgoedbedrijf, in de wijk Binckhorst, vlak bij het treinstation Voorburg. Het gaat om de tijdelijke opvang van asielzoekers tot en met 31 december.

Omdat het Coa kampt met een structureel tekort aan opvangplekken wordt er gekeken of de locatie in Den Haag langer open kan blijven. Dan worden er wellicht ook erkende vluchtelingen gehuisvest, of andere groepen die een woning zoeken.

‘Geen overvolle sporthalen of tenten’

Wethouder Kapteijns noemt de situatie in Ter Apel schrijnend, en stelt dat Den Haag daarom gehoor geeft aan de oproep van het Rijk om vluchtelingen op te vangen. “Mensen op de vlucht voor oorlog en geweld verdienen een goede plek om te verblijven in afwachting op de beslissing van hun asielaanvraag, geen overvolle sporthallen, tenten of een stoeltje op de gang”, zegt hij.

De afgelopen weken sliepen er regelmatig asielzoekers op stoelen of de grond in het aanmeldcentrum in Ter Apel. Dieptepunt was de nacht van 10 op 11 mei, toen asielzoekers uit het aanmeldcentrum werden gezet en in slaapzakken in het gras sliepen. De nieuwe opvanglocatie in Den Haag gaat aan dat probleem geen einde maken, het is meer een ventiel dat even wordt opengedraaid om de ergste druk te laten ontsnappen.

Oude bibliotheek

De opvang in Den Haag staat los van het noodopvangplan dat deze week naar buiten is gebracht door de veiligheidsregio’s. Die vangen per toerbeurt 600 asielzoekers op, op het moment dat het aanmeldcentrum in Ter Apel (Groningen) vol is. Iedere twee weken zijn er 4 van de 25 veiligheidsregio’s aan de beurt, nu zijn dat Amsterdam-Amstelland, Groningen, Friesland, en Zeeland. Zo staan er sporthallen klaar in Heerenveen en Leek, en heeft Zeeland een oude bibliotheek in Terneuzen beschikbaar gesteld voor als het Coa belt. Het is nog niet bekend welke vier veiligheidsregio’s op 15 juni het stokje overnemen.

Een structurele oplossing voor de opvangcrisis is er nog niet. Staatssecretaris Eric van der Burg en het Coa zijn onder meer op zoek naar een locatie voor een nieuw aanmeldcentrum. Ook moeten gemeenten sneller erkende vluchtelingen in een azc een woning aanbieden, zei minister Hugo de Jonge vorige week.

Lees ook:

Column: Waarom Ter Apel onze aandacht verdient

Wat indringend blijft hangen is het beeld dat het kabinet al vele jaren bezig is de entree voor asielzoekers zo onaantrekkelijk mogelijk te houden, met sobere opvang en structureel te weinig bedden. Het creëren van kwetsbaarheden als bewust beleid, schrijft Bart Zuidervaart.

Inwoners en asielzoekers van Ter Apel voelen zich in de steek gelaten. ‘Dringt het door dat het crisis is?’

Ter Apel en asielzoekers zijn meer dan 25 jaar met elkaar verweven. Maar in de Groningse gemeente lopen de gemoederen op nu het al maanden crisis is in het bekende asielzoekerscentrum.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden