Protestacties

Demonstraties van Exctinction Rebellion én Farmers Defence Force. Kan Den Haag dat zaterdag wel aan?

Klimaatactiegroep Extinction Rebellion blokkeert de A12 tussen het ministerie van economische zaken en klimaat en de tijdelijke Tweede Kamer.  Beeld Joris van Gennip
Klimaatactiegroep Extinction Rebellion blokkeert de A12 tussen het ministerie van economische zaken en klimaat en de tijdelijke Tweede Kamer.Beeld Joris van Gennip

Den Haag is wel wat demonstraties gewend. Maar Farmers Defence Force én Extinction Rebellion op één dag, dat is voor de stad een tour de force.

Jeroen den Blijker

Demonstraties van twee actiegroepen tegelijk – actiegroepen ook die niks met elkaar hebben en de ander mogelijk zelfs vijandig bejegenen: hoe gaat Den Haag dat zaterdag waarmaken?

Veel over de te verwachten politie-inzet wil de woordvoerder van de burgemeester niet kwijt. “Maar we krijgen assistentie van andere korpsen en houden versterking achter de hand.” Dat Den Haag wel wat te wachten staat, blijkt ook uit brieven en besluiten die burgemeester Jan van Zanen deze week naar zijn gemeenteraad stuurde. Vrees dat Farmer Defence Force en Extinction Rebellion elkaar in de haren vliegen is er niet, zo ver liggen de locaties waar zij demonstreren uit elkaar. Zorgen zijn er wel.

Zo is overleg met Extinction Rebellion ook dit keer onmogelijk gebleken, hoewel volgens de gemeente daartoe talloze pogingen zijn gedaan. “Mensen die zeggen namens Extinction Rebellion op te treden, geven aan dat er geen sprake is van een organisator die verantwoordelijkheid neemt”, schrijft de burgemeester, die bang is voor herhaling van de taferelen van 28 februari. Toen liep een blokkade door Extinction Rebellion van het viaduct Utrechtseweg/A12 volgens Van Zanen uit op ‘grote wanordelijkheden’.

null Beeld Anne Blaak
Beeld Anne Blaak

Een blokkade met nóg meer mensen

Honderden agenten waren urenlang bezig met de aanhouding en afvoer van achthonderd klimaatdemonstranten die zich aan elkaar en aan het wegdek hadden vastgemaakt. De toegang tot de stad was urenlang geblokkeerd. Zaterdag wil de klimaatorganisatie opnieuw het viaduct blokkeren, met, vreest Van Zanen, nóg meer mensen. Daarom wil de burgemeester het klimaatprotest alleen toestaan als dat op de Laan van Reagan en Gorbatsjov plaatsvindt, een verkeersluwe laan langs het Malieveld en tegenover het Centraal Station.

Heel fijn dat de burgemeester meedenkt over ons recht op demonstratie, zegt woordvoerder Pim de Vleeschhouwer van Extinction Rebellion. “Maar een blokkade moet ontregelen en de plek van de blokkade moet relevant zijn. De Utrechtsebaan is nabij het target: de Tweede Kamer en het ministerie van economische zaken en klimaat.”

Ook is onduidelijk wat de gemeente zaterdag kan verwachten van de boerenactiegroep Farmers Defence Force (FDF). FDF, dat met de leus ‘Protest tegen het wanbeleid van Rutte 4’ 25.000 demonstranten denkt te trekken, wilde aanvankelijk met 5.000 trekkers optoeren. Daar zei de gemeente nee tegen. “De ervaringen met boerenprotesten waarbij zwaar materieel is ingezet, zijn slecht... Deze acties hebben tot ernstige verkeershinder geleid, tot onveilige verkeerssituaties, wanordelijkheden en schade”, schrijft Van Zanen hierover.

Boeren protesteren op het Malieveld in Den Haag. Beeld ANP / Amaury Miller
Boeren protesteren op het Malieveld in Den Haag.Beeld ANP / Amaury Miller

Twee symbolische tractoren

De boeren bleken wel tot onderhandelen bereid – al waarschuwden ze ook dat een oproep om de trekker thuis te laten juist extra trekkers op de weg zou brengen. En FDF stemde ook in met het Zuiderpark als demonstratieplek, als alternatief voor het Malieveld dat al was vergeven aan de City Pier City-loop van zondag. Maar de boeren stelden wel als voorwaarde dat er dan 120 trekkers mochten komen.

Zover is de gemeente niet gegaan: er mogen ‘twee symbolische tractoren’ komen, uitsluitend in overleg met de politie aan te voeren, maar als symbool aan beide zijden van het podium veelzeggend genoeg. Niet alleen omdat Zuiderpark, omgeven door drukbevolkte stadswijken, een populaire plek is voor skaters, hardlopers en andere recreanten. Ook omdat de toegangswegen tot het park ongeschikt zijn voor zware landbouwvoertuigen. “Ik verzoek u nadrukkelijk uw achterban actief te informeren over dit besluit en hen ervan te weerhouden met tractoren en zwaar materieel naar Den Haag te komen”, schrijft de burgemeester in het besluit dat hij FDF stuurde. Of de boeren hieraan gehoor geven, blijkt zaterdag.

Lees ook:

Achter de schermen bij Extinction Rebellion: lock-ons lassen, spandoeken verven en samen de A12 op

De acties van Extinction Rebellion genereren veel aandacht. Journalist Judith Eykelenboom trok een tijdje op met activist Jette van Ravesteyn, in het dagelijks leven geestelijk verzorger. Wat beweegt haar? En hoe gaat het er achter de schermen bij ‘XR’ aan toe?

Worden klimaatactivisten harder aangepakt dan boeren?

De schilderijplakker van Just Stop Oil moest een maandje brommen. Voor het belagen van het huis van minister Van der Wal kregen boeren een taakstraf. Meten rechters met twee maten? ‘Wat mij betreft was dit een faux pas.’

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden