null

Museumplein

Demonstratie in Amsterdam voor opvang asielzoekers trekt ongeveer 2000 betogers

De in Ter Apel actieve hulporganisatie MiGreat heeft zondag in Amsterdam aandacht gevraagd voor de situatie bij het aanmeldcentrum voor asielzoekers. Op het Museumplein hield MiGreat een demonstratie waar rond de 2000 mensen op af waren gekomen.

ANP

De betogers hadden onder meer provincievlaggen bij zich. Ze wilden daarmee aangeven dat in hun ogen alle delen van Nederland zich moeten inzetten voor het opvangen van asielzoekers. Een van de sprekers, Abdulaal Hussein, wees onder meer op het verschil van opvang in Nederland tussen gevluchte Oekraïners en niet-westerse asielzoekers.

De mensen liepen nog een korte tocht door Amsterdam om daarna weer terug te keren op het Museumplein. Daar nam voorzitter Roos Ykema van MiGreat het woord. “Ze (het kabinet red.) gebruiken de ellende van de mensen in Ter Apel om te zeggen: we kunnen het niet aan”, zei Ykema, die vindt dat er sprake is van symboolpolitiek.

De aanwezige demonstranten riepen onder meer dat premier Mark Rutte en vicepremier Sigrid Kaag moeten opstappen. Kaags partijgenoot Daphnie Ploegstra van D66 sprak het publiek ook toe. “Ik sta namens een groep D66'ers die een weerwoord wil bieden aan dit beleid”, zei ze en riep onder anderen Kaag op haar rug recht te houden en afstand te nemen van het huidige asielbeleid.

Aftrap landelijke actiecampagne

MiGreat deelde de afgelopen weken maaltijden uit aan de asielzoekers die in Ter Apel buiten moesten slapen. “We staan iedere dag in Ter Apel. Het is schandalig hoe mensen hier behandeld worden”, liet Ykema voorafgaand aan de betoging weten.

“Nog schaamtelozer is het feit dat dit kabinet deze zelf gecreëerde ellende gebruikt om nog harder asielbeleid te voeren. We roepen het kabinet op: maak plek! Zorg vandaag nog voor goede opvangplekken voor alle asielzoekers en zie af van het asielakkoord.”

MiGreat meldt dat de demonstratie in Amsterdam de aftrap is van een landelijke actiecampagne met de naam ‘Wij maken plek’. De hulporganisatie wil dat alle overheidsinstanties zich inzetten om vluchtelingen op te vangen. Ze roept mensen op om in hun eigen gemeente actie te voeren en meldt dat er al 23 acties gepland staan.

Betoging op de Dam

Ook elders in de hoofdstad werd gedemonstreerd. Op de Dam hadden honderden mensen zich zondag verzameld om hun ongenoegen te uiten over de aanpak van corona, immigratie, het stikstofbeleid en tal van andere zaken. De betoging was een initiatief van de organisatie Samen voor Nederland.

De organisatie stelt dat Nederland met tal van problemen kampt, maar dat elke motie van wantrouwen tegen het kabinet wordt verworpen. Volgens Samen voor Nederland zijn de immigranten na onder meer de toeslagenaffaire, het stikstofbeleid en de coronamaatregelen het “volgende probleem”.

Onder de sprekers op de Dam waren de Kamerleden Pepijn van Houwelingen van Forum voor Democratie (FVD) en Wybren van Haga (Groep van Haga). Meerdere sprekers lieten weten te vrezen voor het invoeren van een permanente coronawet omdat dan de vrijheden van de burgers in het geding zouden komen.

De demonstratie is volgens de politie rustig verlopen. Een persoon is aangehouden vanwege het tonen van een hakenkruis, meldt een politiewoordvoerster.

Lees ook:

Ahmed, Mohammed en Bagi sliepen dagenlang buiten in Ter Apel

Gedurende de hele zomer sliepen asielzoekers buiten in Ter Apel. Op het hoogtepunt zo’n zevenhonderd per dag. Een terugblik op de afgelopen weken door de ogen van een aantal buitenslapers.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden