KOZP-demonstratie

Demonstranten KOZP in Volendam bekogeld door voorstanders Zwarte Piet

Aanhangers van de actiegroep Kick Out Zwarte Piet worden bekogeld met vuurwerk tijdens een demonstratie zaterdagmiddag in Volendam.  Beeld ANP
Aanhangers van de actiegroep Kick Out Zwarte Piet worden bekogeld met vuurwerk tijdens een demonstratie zaterdagmiddag in Volendam.Beeld ANP

Actiegroep Kick Out Zwarte Piet (KOZP) heeft zaterdagmiddag korte tijd gedemonstreerd in Volendam tegen Zwarte Piet en het ‘structureel racisme’ in het vissersdorp.

Redactie Trouw

De politie heeft de enkele tientallen demonstranten weer hun eigen (twee) bussen in begeleid en die zijn rond 13.00 uur weggereden uit het dorp onder politiebegeleiding.

Volgens KOZP-woordvoerder Jerry Afriyie zijn de demonstranten belaagd door ‘zeker vierhonderd’ Volendammers. Ze zijn bekogeld "met van alles en nog wat". Het was op dat moment markt op het plein dus er is gegooid met onder meer fruit en oliebollen. De politie kon aantallen demonstranten en Volendammers die hen belaagden niet bevestigen.

null Beeld ANP
Beeld ANP

De politie hield de groepen uit elkaar, waarbij de sfeer grimmig was, zo meldt ANP. Rond 13.00 uur begeleidde de politie alle demonstranten weer terug hun bussen in. Ook die werden bekogeld met eieren en met de voorraad van de oliebollenkraam op het plein. Volgens Afriyie sneuvelden er enkele ramen van de bussen. Vanuit de bevolking is ook vuurwerk gegooid.

"Hoewel er in de afgelopen tien jaar van de campagne Zwarte Piet is Racisme veel bereikt is, en we voorzichtig hoopvol zijn, zijn er in Nederland nog steeds plekken waar racisme niet tot nauwelijks benoemd of bestreden wordt", staat in een verklaring van de actievoerders, voorafgaand aan de demonstratie.

Burgemeester Lieke Sievers van Edam-Volendam meldde dat de demonstratie niet was aangemeld bij de gemeente, en mede daarom door politie en boa's uit elkaar werd gehaald. In een verklaring over het protest zei ze dat iedereen zijn mening mag uiten, maar dat onaangekondigde demonstraties niet zijn toegestaan. Ook nam ze afstand van dorpsgenoten die de demonstranten belaagden met eieren, vuurwerk en oliebollen.

Eerder gelastte KOZP een demonstratie in Volendam af. Ze wilden daar toen demonstreren bij de sinterklaasintocht. Volgens Afriyie liet de burgemeester de nacht ervoor weten dat de intocht niet door zou gaan. KOZP zag daarop af van demonstreren, maar kwam er later achter dat er wel een ‘soort parade’ in Volendam aan de gang was.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden