Chroom-6

Defensie is aansprakelijk voor gezondheidsschade door chroom-6

Honderden (oud-)medewerkers van het ministerie van defensie hadden klachten door het gebruik van coating en verf waarin het kankerverwekkende chroom-6 zat. Beeld ANP
Honderden (oud-)medewerkers van het ministerie van defensie hadden klachten door het gebruik van coating en verf waarin het kankerverwekkende chroom-6 zat.Beeld ANP

Defensiepersoneel dat door blootstelling aan chroom-6 ziek werd, kan aankloppen bij de staat voor een betere vergoeding

Johan van Heerde

De staat is aansprakelijk voor gezondheidsschade bij personeel door blootstelling aan de kankerverwekkende stof chroom-6. Dat stelt het gerechtshof in Den Bosch in een zaak die werd aangespannen door vier voormalige onderhoudsmonteurs. Ook voor ander defensiepersoneel dat werkte met chroom-6 kan de uitspraak gevolgen hebben.

Chroom-6 is een antiroestmiddel dat zit in verf waarmee tanks en vliegtuigen worden behandeld. De stof is giftig en kan onder meer long- en maagkanker veroorzaken. Tussen 1984 en 2006 werkten zo’n 2500 personeelsleden van Defensie aan Amerikaans materieel dat was bewerkt met deze verf. Vooral monteurs werden blootgesteld aan chroom-6. Dat gebeurde op de zogeheten Poms-locaties (afkorting van ‘prepositioned organizational materiel storage’) in Brunssum, Eygelshoven, Coevorden, Ter Apel en Vriezenveen.

In 2018 bleek uit onderzoek van het RIVM dat het ministerie van defensie in elk geval sinds 1973 wist dat in verf met het bestanddeel chroom-6 schadelijke stoffen zaten. Defensie erkende dat is verzuimd om medewerkers te informeren en beschermende maatregelen te nemen, en staatssecretaris Visser bood haar excuses aan. Het personeel kan sindsdien tot 40.000 euro schadevergoeding claimen. In december was er door defensie ruim vier miljoen euro uitgekeerd aan enkele honderden defensiemedewerkers of nabestaanden.

De vier onderhoudsmonteurs om wie deze zaak draait, kregen bedragen toegekend tussen de 8.850 en 23.000 euro, maar vonden dat niet genoeg. Het hof stelt hen in het gelijk. Zij kunnen in een vervolgprocedure hogere vergoedingen eisen en ook kosten voor medisch onderzoek en advocaten verhalen op defensie. “Eindelijk hebben we iets bereikt”, reageert Henk Coort, een van de eisers. Ik kan nu opnieuw en met meer zekerheid aankloppen bij Defensie, waar ik 31 jaar trouw heb gewerkt.”

Coort (61) was tankmonteur in Brunssum en Eygelshoven. In 2010 kreeg hij de diagnose slokdarmkanker, werd geopereerd en lag door complicaties maanden in coma. “Ik hoop nu aanspraak te maken op vergoedingen voor inkomstenderving en het verlies van pensioenopbouw, omdat ik sindsdien amper kan werken. Dat geld is niet voor mezelf, maar mocht ik het loodje leggen, dan kunnen mijn nabestaanden fatsoenlijk verder.”

Overwinning

Volgens Rob Bedaux, advocaat van de vier, is de uitspraak een belangrijke overwinning voor al het defensiepersoneel dat schadevergoeding wil eisen vanwege blootstelling aan chroom-6. Hij wil genoegdoening voor alle voormalige medewerkers op de Poms-locaties – naar het chroom-6-verleden van het overige defensiepersoneel doet het RIVM nog onderzoek.

Het steekt oud-medewerkers van Defensie dat hun vergoeding veel soberder is dan die van de gemeente Tilburg en de Nederlandse Spoorwegen. Alle achthonderd mensen die in opdracht van Tilburg en de NS tussen 2004 en 2010 werkten met chroom-6, kregen een tegemoetkoming van 7000 euro netto, of ze nu ziek zijn of niet. Bij ziekte kregen ze een aanvullende vergoeding.

Defensiemedewerkers die niet ziek zijn geworden kunnen zo’n algemene vergoeding vergeten, benadrukten advocaten van de staat in november tijdens de rechtszitting. Dat is niet te verkroppen, zegt Bedaux. “Ook zonder directe gezondheidsschade is er sprake van een inbreuk op de persoonlijke integriteit.”

Defensie laat weten de uitspraak te bestuderen.

Lees ook:

Defensie diep door het stof na fouten bij werken met chroom-6

Staatssecretaris Barbara Visser bood in 2018 excuses aan voor de onveilige omstandigheden waarin decennia is gewerkt met het kankerverwekkende chroom-6. “Het spijt mij. Ik kan het niet terugdraaien.”

Chroom-6-verf zal nog even gebruikt blijven worden

Alternatieven voor een verf met daarin de kankerverwekkende stof chroom-6 zijn niet zomaar toepasbaar, zegt hoogleraar corrosietechnologie Arjan Mol. Volgens hem moet nog veel kennis worden opgedaan.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden