Defensie
Defensie investeert 325 miljoen euro in Drentse kazernes
De Johan Willem Frisokazerne in Assen blijft open in afgeslankte vorm. Defensie investeert ruim 325 miljoen euro om Drentse kazernes te moderniseren.
Precies een jaar geleden liet staatssecretaris Christophe van der Maat (defensie) weten serieuze plannen te hebben om de Johan Willem Frisokazerne in Assen te sluiten. Vele honderden banen zouden verdwijnen. Een jaar later ziet het er een stuk rooskleuriger uit voor de Defensie-locatie uit 1892. Het kabinet steekt 75 miljoen euro in het vernieuwen en verduurzamen van de kazerne die in afgeslankte vorm open blijft, maakte Van der Maat maandag bekend.
Op dit moment is de kazerne in Assen thuisbasis voor ruim 1000 militairen en vijfhonderd militairen in opleiding. Met de investering blijft de kazerne thuisbasis van het 13de Infanteriebataljon. Het opleidingsinstituut op de locatie verhuist naar de Johannes Postkazerne in het Drentse Havelte. Defensie investeert ruim 250 miljoen euro om deze locatie te moderniseren en versterkt de kazerne door uitbreiding van de geneeskundige dienst en transporteenheden.
Grondige aanpak kazernes
De investeringen zijn hard nodig, omdat een deel van de 10.000 gebouwen van Defensie in erbarmelijke staat verkeert. In het coalitieakkoord is afgesproken dat Defensie overbodig vastgoed moet afstoten. Assen stond ook op dit lijstje, maar dat leidde tot grote onrust in Drenthe en verzet in de Tweede Kamer. De provincie vreesde vooral voor de werkgelegenheid in het gebied.
De komende jaren pakt Defensie kazernes grondig aan vanwege het achterstallige onderhoud. Hiermee probeert het kabinet onder meer werk- en woonomstandigheden van militairen te verbeteren en de locaties te verduurzamen. Bijkomend voordeel is dat met de modernisering minder geld naar onderhoud gaat.
Goed nieuws voor Noord-Nederland
Het besluit om Assen open te houden en te investeren in de twee Drentse kazernes is volgens staatssecretaris Van der Maat belangrijk voor Defensie en Noord-Nederland. “Dit is echt goed nieuws, een forse investering in onze landmacht”, zegt hij. Volgens Van der Maat is dit niet het laatste grote vastgoedbesluit, op korte termijn volgen er meer. “Waarbij we iedere keer de match willen vinden tussen de belangen van Defensie, en vooral van onze mensen, en de regio.”
De staatssecretaris zegt dat er met de huidige plannen geen arbeidsplaatsen verloren gaan. Assen krijgt bij het NS-station een rijkskantoor en plannen om een bestaande rijksdienst daar uit te breiden zijn in een “vergevorderd stadium”.
Investeringen in de kazernes zijn ook essentieel om de inzetbaarheid en gereedheid van de Koninklijke Landmacht te verhogen. Defensie wil opleidingseenheden en de andere eenheden zoveel mogelijk samenvoegen en concentreren op een aantal plekken. Op die manier integreren militairen in opleiding beter. Er zijn plannen voor een nieuwe grote kazerne in Midden-Nederland.
Lees ook:
Defensie hoeft niet meer op een houtje te bijten: miljarden erbij om het gammele gebouw te stutten
Mede door de Oekraïne-oorlog krijgt Defensie er structureel 5 miljard euro per jaar bij. Hoe dat geld wordt besteed, staat in de langverwachte Defensienota.