Gesjoemel in de zorg

Deel zorgcowboys keert flink uit aan zichzelf

Zorgbestuurders in de geestelijke gezondheidszorg, gehandicaptenzorg en thuiszorg keerden zichzelf in 2019 ruim 27 miljoen uit. Beeld ANP
Zorgbestuurders in de geestelijke gezondheidszorg, gehandicaptenzorg en thuiszorg keerden zichzelf in 2019 ruim 27 miljoen uit.Beeld ANP

Zorgbestuurders in de geestelijke gezondheidszorg, gehandicaptenzorg en thuiszorg keerden zichzelf in 2019 ruim 27 miljoen uit.

Dat blijkt uit onderzoek van Pointer en Follow the Money naar de jaarrekeningen die 119 instellingen indienden bij het ministerie van volksgezondheid, dat de onderzoeksjournalistieke platforms zondag presenteren in een uitzending op Radio 1.

Deze winstuitkeringen zijn omstreden omdat de zorgbedrijven worden gefinancierd met zorgpremies en belastinggeld. Daarnaast dienen ze als sluiproute langs de Wet normering topinkomens, die een maximum stelt aan het inkomen van bestuurders die grotendeels uit publieke middelen betaald worden. Afhankelijk van het takenpakket van de zorgbestuurder kon dat maximumsalaris in 2019 uiteenlopen van 107 duizend tot 194 duizend euro.

Het is simpel om in de zorg snel rijk te worden

Uit het onderzoek van Pointer en Follow the Money blijkt dat in sommige gevallen behoorlijk hoge bedragen worden uitgekeerd, tot twee miljoen. Deze uitkeringen worden niet meegerekend in de Wet normering topinkomens, omdat het niet om inkomsten uit arbeid gaat.

“Het gaat hier om heel grote bedragen, ik vind dat bedenkelijk”, zegt Wim Groot, hoogleraar gezondheidseconomie aan de Universiteit van Maastricht. “Je weet dat er gesjoemeld wordt en dat er al eerder berichten zijn geweest over hoge inkomens en winsten. Maar het is toch weer een verrassing als je ziet hoe simpel het is om in de zorg snel rijk te worden.”

Hij is geen tegenstander van winstuitkeringen, zegt hij. “Verbieden is gewoon onmogelijk, als je kijkt naar Europese regelgeving. Maar je kunt het wel beter reguleren dan nu gebeurt.” De enige poortwachters voor het wel of niet uitkeren van de winst zijn nu de raden van toezicht van de zorginstellingen.

Vriendjes van de bestuurders

Maar, legt Groot uit, die toezichthouders bestaan – zeker bij kleinere instellingen – vaak uit vriendjes van de bestuurders die al gauw een vinkje zetten. Daarom zijn volgens hem meer voorwaarden nodig voor een winstuitkering : denk aan een goed rapport van de inspectie voor de gezondheidszorg, of de eis dat een uitkering de eigen solvabiliteit niet in gevaar brengt.

Lees ook:

Winst in de (jeugd)zorg? Laten we eerlijker tellen

Verbeter snel de registratie om te zien wie de echte ‘zorgcowboys’ zijn, schrijven directeur Branchevereniging Kleinschalige Zorg Mark van Barschot, en Olaf Prinsen, directeur Jeugdzorg Nederland.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden