null

Onderdak

Deel crisisopvangplekken Oekraïners ook voor asielzoekers

Een deel van de crisisopvangplekken voor Oekraïense vluchtelingen wordt nu ook beschikbaar gesteld aan asielzoekers.

Redactie Trouw

Deze crisisplekken zijn bedoeld voor korte opvang in bijvoorbeeld een hotel, voor hooguit een week. Daarna moet een plek worden gezocht waar ze langer kunnen blijven. Hierdoor is volgens het ministerie van Justitie en Veiligheid het aantal beschikbare bedden voor Oekraïners in een week tijd met bijna drieduizend afgenomen.

Lokaal wordt bekeken wie op deze crisisplekken ondergebracht kunnen worden, stelt een woordvoerder van het ministerie na vragen over de nieuwe daling van het aantal opvangplekken voor Oekraïense vluchtelingen. In die crisisopvang kunnen Oekraïners, maar ook asielzoekers worden ondergebracht.

Het aanmeldcentrum in Ter Apel kan al weken de toestroom van asielzoekers niet aan. Via allerlei noodgrepen wordt geprobeerd Ter Apel te ontlasten, om te voorkomen dat asielzoekers daar de nacht op stoelen moeten doorbrengen omdat er in het centrum geen plek meer is.

Opvang

Gemeenten moesten in mei 50.000 opvangplekken voor Oekraïense vluchtelingen hebben gerealiseerd, zo werd eerder met het kabinet afgesproken. Inmiddels is het doel om 75.000 plekken te regelen. Op 9 juni waren er voor het eerst meer dan 50.000 plekken beschikbaar. Dinsdag was het aantal alweer met ruim 2700 gedaald tot 47.854 opvangplekken. In donderdag gepubliceerde cijfers van het ministerie is opnieuw sprake van een daling. Er zijn 130 plekken minder beschikbaar dan begin deze week; er zijn er nu 47.729.

De oorzaak van die daling is een verandering in de systematiek van het tellen van bedden, stelt de woordvoerder. Tot deze week werden ook de crisisopvangplekken meegenomen in de cijfers over het aantal beschikbare bedden voor Oekraïners. Vanaf afgelopen dinsdag worden die niet meer meegerekend. De opdracht aan gemeenten om 75.000 plekken te realiseren, blijft overeind. Crisisopvangplekken die gemeenten aanbieden, tellen hierin niet mee.

De bezetting van de beschikbare plekken is de afgelopen dagen wel toegenomen, van bijna 87 tot bijna 88 procent. 41.824 Oekraïense vluchtelingen maken nu gebruik van een gemeentelijke opvangplek; 321 meer dan dinsdag. Ook hebben meer Oekraïners zich ingeschreven in de Basisregistratie Personen (BRP) bij een gemeente. Dat zijn er 63.750; 780 meer dan begin deze week.

Lees ook:

Inwoners en asielzoekers van Ter Apel voelen zich in de steek gelaten. ‘Dringt het door dat het crisis is?’

Ter Apel en asielzoekers zijn meer dan 25 jaar met elkaar verweven. Maar in de Groningse gemeente lopen de gemoederen op nu het al maanden crisis is in het bekende asielzoekerscentrum. Is er zicht op een oplossing?

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden