Ziektekostenpremies
De zorgpremies stijgen licht, maar de verschillen tussen verzekeraars zijn flink
De nieuwe premies van de zorgverzekeraars zijn bekend. Wéér gaan ze omhoog, hoewel minder hard dan vorig jaar. Wat zijn de ontwikkelingen?
Wie is de duurste, wie de goedkoopste? Dat is elk jaar rond deze tijd de vraag als alle zorgverzekeraars hun premies bekend moeten maken. Het antwoord: van de grote vier is Zilveren Kruis de goedkoopste. De grote vier, behalve Zilveren Kruis (Achmea) zijn dat CZ, VGZ en Menzis, zijn gezamenlijk goed voor 85 procent van alle verzekerde Nederlanders.
Wie geld wil besparen, moet wachten totdat alle premies binnen zijn. Die zijn zaterdag te vinden op websites van prijsvergelijkers zoals Independer. Sommige verzekeraars houden hun premie tot het laatst tegen de borst.
Gemiddeld 31 euro
Op Prinsjesdag voorspelde het kabinet een stijging van de zorgpremie met gemiddeld 31 euro per jaar. Bij de vier grote verzekeraars zijn flinke verschillen in prijsstijging te zien: terwijl de premie van Menzis met 39 euro euro op jaarbasis stijgt, gaat het bij CZ om 59 euro en bij VGZ zelfs om 98 euro per jaar, uitgaande van de standaardpremies.
Dat de stijging bij VGZ zo groot is, heeft volgens een woordvoerder te maken met de ‘scherpe’ premie van vorig jaar. “Toen hebben we de compensatie voor corona die we van de overheid kregen, direct teruggegeven aan onze leden door de premie heel laag te houden. We zaten in de race op grote afstand van de rest. Nu zijn we terug in het peloton, met nog steeds een scherpe premie.”
Trends
Premiedag is voor onlinevergelijkers zoals Independer een van de hoogtepunten in het jaar. Al zijn nog niet alle premies binnen, zorgexpert Mirjam Prins van Independer kon vrijdagmiddag wel zien wat de trends zijn. Allereerst verhoogt niet elke zorgverzekeraar de premie. “StadHolland is daar een voorbeeld van. Salland heeft er zelfs voor gekozen de premie met 3 euro te verlagen.”
Zorgverzekeringen bestaan uit naturapolissen en restitutiepolissen. De naturapolis is de standaard verzekering. De restitutie is de duurdere variant. De dekking is hetzelfde, maar bij restitutie heeft de klant vrije keuze bij het ziekenhuis of arts waar hij of zij naartoe gaat.
Prins ziet dat verzekeraars steeds minder restitutiepolissen aanbieden. De reden is dat restitutiepolissen voor verzekeraars relatief duur zijn.
Verschraling
Bij de aanvullende verzekeringen ziet Prins een trend van verschraling. “Dan kan het zijn dat je hetzelfde blijft betalen voor je aanvullende polis, terwijl deze minder kosten dekt. Het aantal behandelingen voor fysiotherapie kan omlaag gaan van 32 naar 20. Als je dat uitrekent, scheelt dat al snel honderden euro’s dekking. De teruglopende dekking is niet iets van dit jaar. We zien deze trend al langer.”
Prins heeft nog een tip om goedkoper af te zijn: kijk eens naar de prijsvechters van de grote verzekeraars. “Just van CZ, Bewuzt van VGZ en Anderzorg van Menzis bijvoorbeeld. Bij deze minder bekende, maar goedkopere merken van de grote concerns denken mensen vaak dat de keus uit zorgverleners beperkt is. Dat je bijvoorbeeld niet bij tien verschillende fysiotherapeuten terecht kunt, maar bij vijf. Dat is niet zo. De contractering binnen zo’n concern is precies hetzelfde. De dekking, welke zorg er wel en niet in het pakket zit, is ook gelijk, want die is door de overheid vastgesteld.”
Lees ook:
Mensen raken verdwaald in de ingewikkelde polissen van zorgverzekeraars
Bijna de helft van de mensen die willen overstappen van zorgverzekeraar ziet daar toch vanaf als ze merken hoeveel tijd het kost of hoe ingewikkeld de informatie is.