Berekening

De wonderlijke stroom van gerecycled water

null Beeld Colourbox
Beeld Colourbox
Daan Marselis

Econometrist Paul Frijters doet er liever niet nóg eens zijn plasje over. De berekening die hij ruim tien jaar geleden maakte voor Club Troppo, een van oorsprong Australische website, samengesteld door een collectief van bloggers.

De vraag die toen centraal stond: hoe vaak is het water dat je drinkt al eens door een levend wezen uitgeplast? Destijds het gesprek van de dag in het droge Australië. Recycling van rioolwater zou een oplossing kunnen zijn voor het dreigende drinkwatertekort, maar dat was buiten de yuck-factor (bah!) gerekend. Door uit te rekenen hoe vaak waterdruppels gemiddeld genomen sowieso al zijn uitgeplast, zou hij mensen die gerecycled water vies vinden misschien gerust kunnen stellen.

Niet alleen water wordt gerecycled

Welnu, als econometrist wist hij wel hoe zo’n onderzoekje aan te pakken. Hij schreef een formule, schatte de variabelen en kwam tot een antwoord. Als zijn aannames kloppen, is iedere waterdruppel op aarde gemiddeld tien keer uitgeplast door gewervelde dieren: van spitsmuis tot dinosaurus en van mens tot reiger. Grappig feitje: mensen plassen jaarlijks acht à negen keer hun lichaamsgewicht uit.

Afgelopen maand ging zijn vroegere berekening de wereld over, mailt Frijters. Polen, Frankrijk, Spanje, België, Latijns Amerika en wat Engelstalige media. “Ik vermoed dat één journalist het toevallig weer op het internet vond en dat de rest het wel een aardige paginavuller vond.” Betrapt. Zo zie je maar, niet alleen water wordt gerecycled.

Lees ook:

Ook via het drinkwater krijgen we het giftige pfas binnen

De hoeveelheid pfas in het drinkwater moet omlaag. Ook via allerlei andere routes krijgen mensen de hardnekkige chemische stoffen binnen die het immuunsysteem aantasten.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden