Voetbalcompetitie

De woede van de Cambuurfan zal uitbarsten in ‘een vulkaan van vreugde’

Henk de Jong, trainer van SC Cambuur, zei het al: een volksfeest in Leeuwarden houd je bij promotie en een eventueel kampioenschap niet tegen. Beeld Pro Shots / Peter van Gogh
Henk de Jong, trainer van SC Cambuur, zei het al: een volksfeest in Leeuwarden houd je bij promotie en een eventueel kampioenschap niet tegen.Beeld Pro Shots / Peter van Gogh

De supportersschare van SC Cambuur hunkert naar promotie naar de eredivisie en het bijbehorende volksfeest. De stad zal ontploffen. De vraag is hoe de viering kan plaatsvinden binnen de geldende maatregelen.

Henk de Jong, trainer van SC Cambuur, zei het al eerder: een volksfeest in Leeuwarden houd je bij promotie en een eventueel kampioenschap niet tegen. Bij geen club is bij supporters het verlangen naar feest zo groot.

De vraag is alleen nog waar en hoe dat gebeurt. Supportersgroepen zijn al een geldinzamelingsactie gestart om festiviteiten te financieren en vanuit verschillende hoeken klinkt de oproep de hele stad te behangen met geelblauwe vlaggen, shirts, sjaals en spandoeken.

Met een overwinning van koploper Cambuur vrijdagavond op Helmond Sport is promotie naar de eredivisie officieus binnen. Met de grote voorsprong op naaste belager De Graafschap is het daarna een kwestie van tijd tot het kampioenschap in de eerste divisie wordt binnengehaald.

Negeren samenscholingsverbod

De vraag is nog waar en hoe dat gebeurt. Kort voor de winterstop kwamen honderden fans met veel kabaal bijeen op het plein voor het stadion om de koppositie te vieren. Het samenscholings- en vuurwerkverbod werden daarbij genegeerd. Spelers en staf verschenen even op het balkon, waarna de supporters huiswaarts keerden.

SC Cambuur tegen Den Bosch op 9 april. Beeld Pro Shots / Peter van Gogh
SC Cambuur tegen Den Bosch op 9 april.Beeld Pro Shots / Peter van Gogh

Jordi Mijnheer (25) en Thijs van Beijeren (28), beiden komen al ruim vijftien jaar wekelijks bij Cambuur, verwachten vrijdag hetzelfde scenario. Het zal dan waarschijnlijk om duizenden mensen gaan. “Het is ook de enige manier om in coronatijd succes te delen met de spelers”, zegt Mijnheer. “Dit feest mag niemand ons ontnemen.”

Rauwe volksclub

Beide mannen zijn echte Leeuwarders. Als trouwe aanhangers van de rauwe volksclub weigeren ze een voet op de grond van aartsvijand Heerenveen te zetten. “Alleen in het uitvak.”

De bewoners van de Friese hoofdstad staan bekend om hun cynische aard die zich het best laat vangen als ‘het was niks, het is niks en het zal nooit wat worden’. Maar als Cambuur successen viert, bulkt de stad van trots en trilt die op zijn grondvesten. De laatste keer was dat in 2013, toen ook met Henk de Jong het kampioenschap van de eerste divisie werd behaald.

Opgekropte woede

De emotie zit dit seizoen nog veel dieper dan voorheen. “We zijn vorig jaar bestolen door de KNVB”, zegt Van Beijeren. “Het kampioenschap kon Cambuur niet meer ontgaan toen de competitie werd afgebroken wegens de coronapandemie. Daardoor liepen we onterecht promotie mis. Die opgekropte woede en frustratie zal uitbarsten in een vulkaan van vreugde.”

Mijnheer en Van Beijeren doen geen uitlatingen over de inhoud van de festiviteiten, maar in de wandelgangen wordt geadviseerd de auto vanavond niet op het Cambuurplein te parkeren.

Algemeen directeur Ard de Graaf begrijpt het gevoel van de fans. “Hoe je het ook wendt of keert: Leeuwarden zal ontploffen. De liefde voor Cambuur is te groot in deze stad. Het enige wat wij kunnen vragen, is dat ze rekening met elkaar en met de geldende maatregelen houden.”

‘Buitengewoon ingewikkeld’

Samen met de gemeente en een afvaardiging van de supportersverenigingen zat De Graaf gistermiddag nog rond de tafel. Daarbij werd nog maar eens benadrukt dat alle evenementen verboden zijn. “Het is buitengewoon ingewikkeld om het kampioenschap thuis te vieren. Dat kan ik niet eens van de fans vragen, maar ik ga ook niet over de openbare orde in Leeuwarden.”

Mijnheer en Van Beijeren hopen dat de orde gehandhaafd blijft. “Onze grootste angst is dat het alleen maar over de ongeregeldheden gaat, terwijl dit misschien wel het beste seizoen uit de clubgeschiedenis is. Laat het daar de komende tijd over gaan.”

Lees ook:

De ‘Lewandowski van Cambuur’ wijst de weg naar eredivisie

Robert Mühren houdt niet van alle ‘poespas’ in het voetbal. Dankzij hem is Cambuur dichtbij promotie, eindelijk.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden