Geen tol meer

De Westerscheldetunnel wordt gratis, maar wie gaat dat betalen?

null Beeld ANP / Marcel van den Bergh
Beeld ANP / Marcel van den Bergh

De Westerscheldetunnel moet in 2025 gratis worden voor auto’s. De gehele Tweede Kamer steunt een motie voor het stoppen van tolheffing. In Zeeland reageert men enthousiast, al zal er nog wel onderhandeld moeten worden over de kosten.

Tim van der Pal

De volledige Tweede Kamer stemde donderdagavond voor een motie over een tolvrije Westerscheldetunnel vanaf 2025. Personenvervoer hoeft dan geen 3 euro (of 2,50 voor veelgebruikers) meer te betalen. Er lijkt zo een einde te komen aan de jarenlang slepende kwestie.

Cees Liefting, oprichter van de stichting Zeeland Tolvrij, reageert enthousiast. “We zijn er heel blij mee, maar vinden nog steeds dat de tunnel al gratis moet worden vanaf 2023.” Liefting voert al jaren actie tegen tolheffing omdat hij vindt dat Zeeuwen benadeeld worden ten opzichte van de rest van het land. “In heel Nederland worden tunnels aangelegd die gratis te gebruiken zijn, maar hier is iedereen afhankelijk van de tunnel en moet men betalen”, zegt Liefting.

Hij wijst erop dat veel Zeeuwen regelmatig de tunnel gebruiken. “Iedere keer dat je naar de vriendin, ouders of werk aan de andere kant van de Westerschelde gaat betaal je tol. Dat kost honderden euro’s per jaar.”

Te duur voor de provincie

De Westerscheldetunnel werd in 2008 door de provincie Zeeland overgekocht van Het Rijk. De exploitatie van de tunnel is in handen van een bedrijf, maar de provincie is de enige aandeelhouder. De afgelopen jaren gingen er steeds meer stemmen op om de tol af te schaffen, maar dat bleek te duur voor de provincie.

In de net aangenomen motie staat wel dat de provincie mee moet betalen aan het opheffen van de tol. In totaal kost het ongeveer 200 miljoen euro om de tunnel al in 2025 gratis te maken voor auto’s. De Tweede Kamer zegt in de motie dat minister Harbers (infrastructuur en waterstaat) de provincie Zeeland moet vragen om een ‘redelijke bijdrage’.

De gedeputeerde van de provincie denkt er samen met het Rijk uit te komen. Een woordvoerder zegt niet te verwachten dat de onderhandelingen het plan voor 2025 zullen vertragen. Wel stelt hij dat de provincie niet veel geld heeft en in het verleden al onderzoeken naar tolheffing in Zeeland betaalde.

Cees Liefting maakt zich eveneens weinig zorgen over de onderhandelingen tussen minister Harbers en de provincie Zeeland. “Hoe ze eruit komen is voor mij helemaal niet aan de orde”, zegt Liefting. “Ze zorgen maar dat het zo snel mogelijk gebeurt”.

Lees ook:
Een gevangenis in Zeeland? ‘Ze moeten eens luisteren naar wat gewone Zeeuwen willen’

Nu de Marinierskazerne niet naar Vlissingen komt, wordt druk gesproken over compensatie. Veel ideeën komen voorbij, volgens Zeeuwen stuk voor stuk leuker dan een gevangenis.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden