Steunpakketten

De werkloosheid nam in mei nog verder af in Nederland

Een werkzoekende bij het UWV.  Beeld Hollandse Hoogte /  ANP XTRA
Een werkzoekende bij het UWV.Beeld Hollandse Hoogte / ANP XTRA

De werkloosheid in Nederland is in mei verder afgenomen. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) staat nog maar 3,3 procent van de beroepsbevolking als werkloos te boek. Dat was een maand eerder nog 3,4 procent.

Dankzij de coronasteun van de overheid zijn er al langer weinig werklozen. Ook speelt mee dat meer mensen niet zoeken naar werk omdat ze daar weinig resultaat van verwachten. Deze groep mensen wordt in de statistieken niet tot de werklozen gerekend. Dat kleurt de cijfers, want het aantal mensen dat daadwerkelijk werkt, neemt de laatste tijd ook af.

In mei waren 309.000 mensen werkloos. Gemiddeld over de afgelopen drie maanden daalde het aantal werklozen met 10.000 per maand. Het aantal werkenden nam tegelijkertijd af met zo'n 4000 per maand.
Alles bij elkaar hadden 4,1 miljoen mensen tussen de 15 en 75 jaar vorige maand om uiteenlopende redenen geen betaald werk. Naast werklozen ging het om 3,8 miljoen mensen die niet recent naar werk hebben gezocht of hiervoor niet beschikbaar waren. Hun aantal is in de laatste drie maanden met gemiddeld 13.000 per maand gestegen.

Wegvallen van de steunpakketten

Door de coronacrisis liep de werkloosheid tussen maart en augustus 2020 nog op tot 4,6 procent. In de daaropvolgende maanden daalde dat percentage telkens.

De Nederlandsche Bank (DNB) voorspelde eerder deze week dat de werkloosheid na het wegvallen van de steunpakketten waarschijnlijk weer gaat toenemen. Maar de toename zal toch beperkt blijven, denken de deskundigen. Volgend jaar gaat het waarschijnlijk om 4,5 procent, denken ze. Door het verdere economische herstel daalt de werkloosheid daarna weer, tot gemiddeld 4,1 procent in 2023.

Uitkeringsinstantie UWV verstrekte eind mei bijna 250.000 WW-uitkeringen. Het aantal uitkeringen is daarmee ruim 6 procent afgenomen ten opzichte van april. Vergeleken met een jaar geleden toen de coronacrisis ook al speelde, ligt het aantal uitkeringen meer dan 17 procent lager. Vooral in de landbouw, de uitzendsector, de bouw en de horeca liep het aantal WW-uitkeringen sterk terug. Hier speelt zowel seizoenswerk een rol als de versoepelingen van de coronamaatregelen die leiden tot weer meer vraag naar personeel.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden