Coronarestricties

De wachtlijst voor zwemles wordt steeds langer door corona

Zwemles in het Boerhaavebad in Haarlem. Beeld Patrick Post
Zwemles in het Boerhaavebad in Haarlem.Beeld Patrick Post

Leerachterstanden door corona treden niet alleen op in het onderwijs. Op zwemles is door de restricties inmiddels een grote wachtlijst ontstaan. Veel kinderen krijgen hun A-diploma zodoende een jaar later dan voor de pandemie.

Joost van Egmond

Het is dringen bij de zwemles. Met kunst- en vliegwerk proberen zwemscholen meer lessen in een kortere dag te proppen, nu de zwembaden om 17.00 uur dicht moeten zijn. De een wijkt uit naar de weekeinden, de ander kort de lessen in. Voor vrijwel geen kind in Nederland zal deze weken de zwemles nog op hetzelfde tijdstip zijn.

Dat is lastig, maar zij krijgen tenminste les. Wie zich nu meldt, zal bij veel zwemscholen moeten wachten. Zwemschoolhouder Ruud Heijt is op dit moment het rooster aan het maken tot 2024, en dan nog moet hij nee verkopen aan sommige ouders. “Je loopt achter, en dat is zorgelijk”, zegt Heijt, die ook algemeen directeur is van platform Zwemonderwijs Nederland. “Normaal kan ik kinderen op hun vijfde jaar een A-diploma bezorgen. Als dit zo doorgaat wordt dat straks zes, zesenhalf.”

Het is een beetje als in het onderwijs. Krapte is er al jaren bij de zwemles, en door de lockdowns en de huidige restricties loopt het al snel de spuigaten uit. Directeur Titus Visser van de Nationale Raad voor de Zwemveiligheid ziet de opstopping zeker tot 2023 duren als de restricties in januari zouden worden opgeheven. Anders duurt het nog langer. Of hiermee een generatie minder goed leert zwemmen, is nog niet te voorspellen, zegt Visser. “Het zal even duren voor we dat weten.”

Toch nauwelijks afhakers

Signalen dat kinderen afhaken voor les zijn er vooralsnog nauwelijks, zegt de branche. Zij zien eerder dat ouders zich in bochten wringen om zich aan te passen aan andere lestijden op andere locaties, alles om hun kind toch te leren zwemmen. Ook het coronatoegangsbewijs zorgt nauwelijks voor afhakers.

Bij de kleine groep ouders die hier problemen hebben, voeren creatieve oplossingen de boventoon. Mensen vragen een ander om hun kind te brengen en halen, soms via een platform op sociale media, vertelt Jessica Seijsener, zwembadexploitant in Alphen aan den Rijn. “Van de 1200 kinderen die bij ons zwemmen zijn er hooguit 20 op een stoplijst gezet door de ouders.” Ook Heijt ziet geen afhakers. “Op 120 kinderen heb ik er drie van wie de ouders geen QR-code hebben, en die geven hun kind aan een andere ouder mee.”

Maar ook als van uitstel geen afstel komt, is er wel degelijk een probleem. Wie verwachtte dat zijn kind in de zomervakantie wel een A-diploma zou hebben, kan dat waarschijnlijk vergeten. Ouders zullen dus langer op moeten letten dat hun kind niet in situaties terechtkomt die het niet aankan, zegt Visser. Mooie plannen om de zwemvaardigheid te vergróten, moeten al helemaal de koelkast in. Zwemles voor volwassenen bijvoorbeeld, is bij de huidige krappe openingstijden vaak niet te handhaven.

Zwemles is geen sport

Het leidt tot een aanhoudende roep om zwemlessen ook na vijven mogelijk te maken. Sven Maarleveld, directeur van zwemschool Silvester, schreef afgelopen week alle 150 Tweede Kamerleden aan met dat verzoek. “Wat steekt, is dat zwemles als sport wordt beschouwd, maar het is ook onderwijs”, zegt hij. “Dit draait om veiligheid.” Ook Titus Visser van de Nationale Raad Zwemveiligheid ziet graag meer ruimte, al snapt hij dat dat niet altijd lukt.

De Haagse wethouder Hilbert Bredemeijer, verantwoordelijk voor het gemeentelijke zwemlesprogramma, vindt de wachtlijsten niet te verkroppen: “Zwemles is cruciaal voor onze kinderen.” Hij pleit ervoor dat het kabinet nog eens kijkt naar de mogelijkheden om zwemles na vijven te organiseren.

Dit artikel is na publicatie aangepast om expliciet te maken dat zwemschoolhouder Sven Maarleveld vindt dat zwemles naast sport ook onderwijs is. Het is voor hem beide.

Lees ook:

In een land van water moet zwemmen een prioriteit zijn

De zwembaden moeten om vijf uur leeg zijn, dus is het proppen in het bad. Terwijl de kinderen nog wel kunnen lessen in zwembad De Hoorn in Alphen, zwemmen de volwassenen buiten.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden