Natuurijs

De vrees voor een grootschalige trek naar het ijs

Schaatsers in de Ryptsjerksterpolder. Beeld ANP
Schaatsers in de Ryptsjerksterpolder.Beeld ANP

De Elfstedentocht wordt dit jaar sowieso niet verreden, maar schaatsprovincie Friesland kan zich komend weekend wel opmaken voor een grootschalige trek naar het ijs, ook van liefhebbers buiten de provincie.

Hoewel. “Hier ligt nog bijna geen ijs”, zegt Jan Arendz, de woordvoerder van de Veiligheidsregio Friesland. “Dat is een verschil met het zuidelijker deel van Nederland. We hebben hier veel bewolking gehad, en vannacht werd het maar -2 graden Celsius. Dus dat schiet niet op. En er ligt veel minder sneeuw, terwijl sneeuw voor extra vorst kan zorgen.” Dat er minder sneeuw is gevallen, zorgt er wel voor dat de vorst van de komende dagen voor fraai ijs kan zorgen in Friesland. Want ook daar wordt het de komende dagen zo koud dat het ijs voldoende aangroeit om tochten te kunnen maken.

Kan dat in coronatijd? Jazeker, zegt Arendz, “maar er zijn wel regels. Houd anderhalve meter afstand en als het te druk wordt, vermijd dan die drukke plekken. Dat zijn dezelfde vertrouwde regels die ook voor wandelen en fietsen gelden.”

Het beroemde bruggetje van Bartlehiem. Beeld ANP ROBIN VAN LONKHUIJSEN
Het beroemde bruggetje van Bartlehiem.Beeld ANP ROBIN VAN LONKHUIJSEN

De handhaving ligt niet bij de veiligheidsregio, maar bij de burgemeesters. “Als het te druk is en er moet een parkeerterrein worden gesloten of mensen moeten van het ijs worden gehaald, of dat nu van een ijsbaan of open water is, dan zien politie en gemeente daarop toe.” Ook bij de koek- en zopietenten zullen gemeenten erop toezien dat mensen niet samenklitten in groepjes. Die groepjes mogen dus ook niet tijdens het schaatsen ontstaan. Gemeenten raden ijsverenigingen aan een ‘coronacoördinator’ aan te stellen die toezicht kan houden en de natuurijsbaan kan sluiten voor nieuwe bezoekers als het te druk is.

Gezien het enthousiasme waarmee schaatsliefhebbers dromen over lange toertochten, moet Friesland toch rekening houden met een instroom van schaatsers van buiten de provincie. Dan kan het echt te druk worden. Over dat scenario heeft de veiligheidsregio donderdag een overleg.

Lees ook:

De Elfstedentocht tussen hoop en vrees

Het is als een Shakespeareaans drama: uitgerekend in een jaar dat hij écht niet verreden kan worden, bood de ‘pluim’ tot vandaag uitzicht op een Elfstedentocht - voor het eerst in 24 jaar.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden