UpdateWinterweer

De vorst krijgt de overhand: winter is komende

Toen er een paar weken geleden een beetje sneeuw viel stonden er meteen lange files in het zuiden van Limburg.  Beeld ANP
Toen er een paar weken geleden een beetje sneeuw viel stonden er meteen lange files in het zuiden van Limburg.Beeld ANP

De rayonhoofden hoeven nog niet bij elkaar te komen, maar er is een goede kans dat we in het noorden van Nederland volgende week de ijzers onder kunnen binden.

Redactie Trouw

Komend weekend is er volgens Weer.nl een kans op winterweer in Nederland. Vanaf zaterdag wordt de zachte lucht verdreven door koudere lucht en neemt de kans op vorst flink toe.

In het weekend verovert koude lucht uit het noordoosten mogelijk terrein en kan het gaan sneeuwen of ijsregenen. “Bij dalende temperaturen en mogelijk dus inzettende vorst neemt de kans op gladheid en overlast sterk toe. Bovendien lijkt het in delen van het land hard te gaan waaien”, aldus meteoroloog Reinout van den Born. Wel benadrukt hij dat de onzekerheid in de verwachting groot is.

24 uur lang sneeuw

Sterker, donderweg wordt gemeld dat het vanaf zaterdagmiddag zo hard sneeuwen dat mensen beter niet de deur uit kunnen gaan, aldus weer.nl. Met name het midden en het oosten van het land worden bedekt met een “historisch” dikke sneeuwlaag. De voorspelling is dat het vanaf zaterdagmiddag zeker 24 uur lang continu gaat sneeuwen. In de provincie Overijssel kan daardoor een sneeuwlaag ontstaan van maar liefst 30 centimeter. Op de Veluwe valt er mogelijk nog meer sneeuw. “Dat is historisch”, aldus Jordi Huirne, meteoroloog van Weer.nl. In 2005 en 2010 viel er voor het laatst zoveel in Nederland.

Rijkswaterstaat adviseert weggebruikers om dit weekend alert te zijn en goed alle weer- en verkeersinformatie in de gaten te houden vanwege het voorspelde winterweer. De ANWB verwacht vanwege het winterse weer meer pechmeldingen.

“Als het nodig is, kunnen wij ons advies nog aanpassen”, zegt een woordvoerder van Rijkswaterstaat. Vooralsnog wordt mensen nog niet afgeraden de weg op te gaan. Dat kan pas als er meer informatie beschikbaar is. Rijkswaterstaat heeft meer mankracht paraat om indien nodig te helpen. “Dat is onderdeel van het bestrijden van de gladheid. Tussen 1 oktober en 1 mei zijn altijd meer mensen op de been.”

Nederlanders slaan schaatsen en sleeën in

Nederlanders kopen ondertussen massaal schaatsen, sleeën en snowboots in ter voorbereiding van het voorspelde winterse weer. Webwinkel Bol.com en sportwinkel Decathlon zien de verkoop van “sneeuw- en ijsgerelateerde” producten al stijgen.

Zo verkocht Bol.com deze week elf keer zoveel sleeën als vorige week en negen keer zoveel schaatsen. Ook zijn de sneeuwgrip-zolen en snowboots populair. Bij Decathlon bestaat de top tien van meest bestelde producten vooral uit winterse artikelen. Op nummer één staan de kinderlaarzen voor in de sneeuw. In de lijst zijn ook skibroeken en kinderschaatsen te vinden.

Lees ook:

Er is iets aan de hand in de atmosfeer

Boven de Noordpool weliswaar, maar het kan de temperatuur hier naar schaatsniveau drukken.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden