ReportageVoedselbuddies

De voedselbanken introduceren de bon, maar wat koop je daarvoor?

Medewerkers van de Voedselbank Haaglanden pakken bonnen in. Klanten van de Voedselbanken in Zoetermeer, Den Haag en Rijswijk krijgen een supermarktbon in plaats van een voedselpakket nu de voedselbanken in de regio zijn gesloten vanwege het coronavirus.  Beeld ANP
Medewerkers van de Voedselbank Haaglanden pakken bonnen in. Klanten van de Voedselbanken in Zoetermeer, Den Haag en Rijswijk krijgen een supermarktbon in plaats van een voedselpakket nu de voedselbanken in de regio zijn gesloten vanwege het coronavirus.Beeld ANP

Nu de voedselbanken in Den Haag en omgeving vanwege de coronacrisis hun deuren hebben gesloten, krijgen ruim 1500 huishoudens een bon van 15 euro voor de supermarkt. Maar daarmee is het probleem niet altijd verholpen.

Mafalda Wiechec (42) buigt voorover en legt een pak melk in haar propvolle mandje. “Er is hier geen halalvlees meer, wat kan ik dan voor jullie meenemen?” vraagt ze door de telefoon die ze tegen haar oor aangedrukt houdt. Of ze ook olie en broodmix kan kopen, vraagt een stem op bedeesde toon aan de andere kant van de lijn. Maar de schappen met meel en suiker blijken leeg. “Zelfs de broodmix is op”, verzucht Wiechec.

Hoewel de schappen van de supermarkt in Rijswijk op het eerste gezicht goed gevuld lijken, zijn er hier en daar gaten. Vooral de goedkopere varianten zijn op. Zo staat er nog wel een pastasaus voor 2,75 euro per potje op de plank, maar is het vak van de goedkopere variant (0,99 cent) leeg.

Dan maar wat crackers

De van oorsprong Portugese pakt daarop maar wat crackers en legt ze naast de melk en aardappels in haar mandje. De boodschappen koopt ze niet voor zichzelf, maar voor de vrouw die ze net aan de lijn had. Normaal gesproken kan de vrouw wekelijks bij de voedselbank terecht, maar Voedselbank Haaglanden besloot maandag per direct de deuren te sluiten voor haar en ruim 1500 andere gezinnen.

Het was een ongelofelijk moeilijke beslissing, zegt Henk Baars, de voorzitter van Voedselbank Haaglanden. Alle 22 uitgiftepunten in Den Haag, Zoetermeer en Rijswijk zijn in ieder geval tot 6 april 2020 gesloten. De sluiting is volgens Baars niet volledig te wijten aan de hamsterwoede. Het meeste voedsel voor de voedselbank, komt rechtstreeks van bedrijven en dus niet uit de supermarktschappen. Het probleem is vooral dat de bijna honderdtwintig vrijwilligers veelal gepensioneerden zijn. “Sommigen hebben gezondheidsproblemen en maken zich zorgen om naar de voedselbank te komen. We kunnen hun gezondheid en die van klanten niet garanderen. Bij het inpakken en uitdelen staan ze naast elkaar”, licht Baars de beslissing verder toe.

Het besluit leidde tot veel onrust. Zo is Diana (haar achternaam wil ze niet in de krant) uit Rijswijk met haar twee kinderen voor eten afhankelijk van de voedselbank. Ze heeft diabetes en kan daardoor niet alles eten wat ze wil. “Ik heb gelukkig lieve buren en ouders die willen bijspringen met boodschappen en voedsel, maar ik maak me wel zorgen als de schappen straks echt leeg zijn. Wat gaat dat betekenen voor mijn diabetes?”

Voedselbuddies springen bij

Net als de buren van Diana boden tientallen mensen spontaan hun hulp aan om met eigen vervoer bij mensen langs te gaan. Mafalda en haar vriendin Larissa Schonewille (47) schakelden meteen hun familie, vrienden en kennissen in en riepen mensen op zelf voedselpakketten te kopen voor gezinnen die in armoede leven. Er kwamen diezelfde dag nog twintig aanmeldingen. Klanten van de voedselbank krijgen tot 6 april een supermarktbon ter waarde van 15 euro.

Wiechec en Schonewille zijn blij met de maatregelen, maar dat betekent niet dat ze met hun eigen project om als ‘voedselbuddy’ op te treden stoppen. “Zolang er nog gehamsterd wordt, zijn mensen met een laag inkomen aangewezen op duurdere producten omdat de goedkope varianten allemaal uitverkocht zijn. Met 15 euro kom je dan niet ver.”

Wiechec pakt een kartonnen doos en volle tas met etenswaar uit de achterbak van haar auto. Behendig loopt ze de straat in, beide armen bepakt. De deur van een rijtjeswoning gaat open. De boodschappen worden voor de deur neergelegd, een snelle glimlach en een dank je wel volgen en weg is ze. “Van dit soort momenten krijg ik echt kippenvel”, zegt Wiechec als ze haar auto weer instapt.

De volledige naam van Diana is bekend bij de hoofdredactie.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden