InterviewsOuderen & vaccinatie

De vaccinaties voor ouderen komen dichterbij, maar wie heeft tijd om Jacobus (86) naar Schiphol te brengen?

De GGD is donderdag begonnen met het vaccineren van de eerste mobiele, thuiswonende 90-plussers. Door de gewijzigde vaccinatiestrategie van demissionair minister De Jonge kan deze groep eerder gevaccineerd worden. Beeld ANP
De GGD is donderdag begonnen met het vaccineren van de eerste mobiele, thuiswonende 90-plussers. Door de gewijzigde vaccinatiestrategie van demissionair minister De Jonge kan deze groep eerder gevaccineerd worden.Beeld ANP

Voor drie ouderen in Zandvoort komt het moment van inenting tegen corona dichterbij. Een oproep hebben ze nog niet. Maar ze zien vooral op tegen de reis naar Schiphol, de vaccinatielocatie. ‘Mijn kinderen hebben geen tijd om me te brengen.’

Heeft iemand tijd om Jacobus (86) naar Schiphol te brengen?

Jacobus Hofstra (86) komt bij zijn woning aanrijden op zijn scootmobiel. Hij kijkt naar zijn voertuig. Je ziet hem denken: hiermee kan ik toch niet naar Schiphol? Op de luchthaven kan hij zich laten vaccineren. Maar hoe komt hij daar vanuit Zandvoort? Zelf heeft hij geen vervoer. “Dus moet ik iemand lastigvallen. Heeft die persoon wel tijd om mij naar Schiphol te brengen?” In Zandvoort rijdt de RegioRijder, maar Jacobus weet niet of die naar het vliegveld gaat.

Vanachter zijn mondkapje vertelt Jacobus dat hij komende week een vaccinatieoproep ontvangt van de huisarts. Als hij die krijgt, is hij binnen een week aan de beurt, zegt hij.

Jacobus Hofstra Beeld
Jacobus HofstraBeeld

Hij vindt het een prettige gedachte dat hij wordt gevaccineerd. Dan voelt hij zich veiliger en kan hij weer onder de mensen ‘kommûh’. Echt veilig voelt hij zich pas na de tweede vaccinatie. “Dan ben ik safe.”

Jacobus woont tegen de duinen aan. Soms staan er herten voor de deur. Dan is het alsof je in Center Parcs woont, zegt hij genietend. Hij heeft moeite met de bezoekregels. “Ik heb zes kinderen, maar van hen kan er maar een langskomen. Ze zijn getrouwd, maar er mag maar eentje komen. Dat vind ik een beetje een stom idee.”

Krijna van Loon Beeld
Krijna van Loon

‘Doe de vaccinaties in de sporthal’

Krijna van Loon (80) wacht nog op haar vaccinatieoproep. “Ze zijn nu bezig met de groep van 90 jaar. Daarna gaat het zakken naar mijn leeftijd. Ik weet niet wanneer de oproep komt en van wie. Van de huisarts?”

Ze vraagt zich af hoe ze naar Schiphol komt voor de vaccinatie. Lopend? Met haar rollator? Eentje staat buiten, een tweede in de woonkamer. “Dit is niet goed georganiseerd. Voor de griepprik ga ik naar de sporthal hier in Zandvoort. Waarom kunnen ze dit met corona niet doen? Mijn kinderen hebben geen tijd om me te brengen. Moeten zij een vrije dag op hun werk aanvragen? Dat lijkt me niet. En als je met de taxi gaat, is het lastiger in te plannen om terug te gaan. Want je weet niet hoelang het vaccineren duurt. En wie betaalt het om daar te komen? Ik kan dat, maar er zijn mensen die dat niet kunnen betalen, denk ik.”

In de sporthal is ruimte zat, zegt ze. “Daar kan ik heen met de scootmobiel.” Om vervolgens door te rijden naar de boulevard aan het strand. “Coronaprik en dan een vissie halen.”

Ada (91) heeft liever vandaag dan morgen de vaccinatie

Ze pakt de telefoon maar eens om bij haar huisarts te informeren wanneer ze wordt gevaccineerd als ze niet naar Schiphol gaat. Ada Wardenier-Wieman (91) ziet er tegenop om daarheen te reizen. Nadat ze heeft opgehangen, vertelt ze dat de assistente geen antwoord kon geven op haar vraag. “Ze kon niet zeggen wanneer het inenten begint als ik niet naar Schiphol kom. Het kan maanden duren.”

Ondertussen wacht ze op haar vaccinatie-oproep. Het liefst wil ze zich laten inenten in Zandvoort, net als bij de griepprik. Maar als er niks anders opzit, gaat ze naar Schiphol.

Opnieuw die onzekerheid. De discussie dat ouderen als eersten moesten worden gevaccineerd en dat vervolgens andere groepen riepen dat zij eerst wilden, staat haar nog bij.

Ada wil graag de prik. Liever vandaag dan morgen. Ze heeft lol in het leven. Met leeftijdsgenoten, familieleden, heeft ze bij Putten alvast een vakantiehuis geboekt. Ze hoopt dat tegen die tijd iedereen is ingeënt, zodat het door kan gaan. Ada heeft het volste vertrouwen in de vaccinatie. De griepprik neemt ze ook al vijftig jaar en daar krijgt ze geen last van. “Ik ben een ouwe taaie. Je kunt maar beter niet overal te angstig voor zijn. Daar wordt je leven niet beter van.”

Lees ook:

Is het vaccin van AstraZeneca nu wel of niet effectief bij ouderen?

Is het vaccin van AstraZeneca maar voor acht procent effectief bij ouderen? Dat bericht uit het gerenommeerde Duitse Handelsblatt zorgde dinsdagochtend voor de nodige paniek in Europa en Engeland.

Zorgmedewerkers eerder vaccineren dan ouderen is onverstandig

Hoe sympathiek het ook mag klinken, voorrang geven aan bepaalde beroepsgroepen bij het vaccineren is niet wenselijk ten opzichte van ouderen, schrijven David Ikkersheim, arts en bedrijfskundige en partner bij KPMG Health, en Xander Koolman, gezondheidseconoom bij de Vrije Universiteit.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden