Ouderenzorg

De terugkeer van het verzorgingshuis?

Hoogleraar langdurige zorg en dementie Anne-Mei The in het Huis van de Tijd met Joeri, die dementie heeft. Beeld Maartje Geels
Hoogleraar langdurige zorg en dementie Anne-Mei The in het Huis van de Tijd met Joeri, die dementie heeft.Beeld Maartje Geels

Twentse zorgorganisaties plannen nieuwe woonvormen voor demente ouderen met complexe problemen. De gewone opvang voldoet niet meer.

Sybilla Claus

Steeds meer Nederlanders worden ouder, het aantal dementerenden stijgt en een groeiende groep kampt met meervoudige psychiatrische problemen. Zo kunnen demente mensen depressief raken, een persoonlijkheidsstoornis hebben of verslaafd raken. Dat betekent een grote belasting voor mantelzorgers, thuiszorg en medebewoners en personeel in verpleeghuizen.

De sector kampt ook met het effect van het verdwijnen van verzorgingshuizen en het goedkopere beleid om mensen zo lang mogelijk thuis te laten wonen. Daardoor komen grote groepen kwetsbare ouderen nu in de problemen. De grote Twentse zorginstellingen Mediant en Liberein zien dat mensen thuis weliswaar verzorgd worden, maar toch vereenzamen en te laat de juiste hulp krijgen.

Daarom zoeken de twee instellingen samen en afzonderlijk naar nieuwe woonvormen en uitbreiding van het aantal verpleeghuisplaatsen. Zij denken aan samenwonen met anderen in, heel ouderwets, een verzorgingshuis. Want met steeds meer ouderen gaat deze problematiek alleen maar toenemen. Daarom slaat een aantal zorgorganisaties in Twente de handen ineen. Samen willen zij deze groep dementerenden beter ondersteunen en specialistische woonvormen realiseren voor tijdelijk en permanent verblijf.

De juiste plek vinden is lastig

De grote GGZ-speler in Twente, Mediant, ziet dat het nu vaak te lang duurt voordat een demente oudere met psychische problemen op de juiste plek terechtkomt. Mediant kan mensen slechts weer naar huis sturen of doorverwijzen naar een verpleeghuis. In de praktijk houden deze senioren in de GGZ-instelling te lang een bed bezet. Daarom bepleit Peter Turpijn van de raad van bestuur betere samenwerking en nieuwe oplossingen.

Door een overeenkomst met zorginstelling Liberein krijgt Mediant voortaan met voorrang recht op 24 bedden voor ‘zeer kwetsbare ouderen’. Bovendien gaan psychiatrisch deskundigen van Mediant werken bij een verpleeghuis van Liberein. Onnodige verhuizingen zijn juist voor deze groep extra verwarrend.

Bestuurder Elo Gramsbergen van Liberein sprak eerder in dagblad Tubantia over een ‘verzorgingshuis 3.0’ op de plek van een huidig woonzorgcomplex in hartje Enschede. Gramsbergen ziet daar in de toekomst graag woontorentjes verschijnen waar deze groep ook specialistische hulp kan krijgen. Bovendien zou dit nieuwe samenwonen goed zijn voor het personeelstekort in de zorg, doordat verpleegkundigen minder tijd kwijt zijn aan huisbezoeken.

Tijdelijke opvang

Samen met zorgorganisaties Carintreggeland en TriviumMeulenbeltZorg werkt Liberein bovendien aan tijdelijke opvang voor diagnose en stabilisatie, waarna patiënten terug kunnen. De zoektocht naar geschikte plekken om heel Twente te bedienen moet overigens nog beginnen. TriviumMeulenbeltZorg wil daarom geen commentaar geven. Het is niet bekend waar in Nederland nog meer gedacht wordt aan nieuwe woon- en zorgvormen voor de groep dementerenden met psychiatrische klachten.

Seniorenorganisatie KBO-PCOB herkent het probleem maar stelt dat maatwerk en diversiteit ontzettend belangrijk zijn. “Een simpele terugkeer van verzorgingshuizen is niet de oplossing voor alle problemen rondom woonvoorzieningen en zorg voor ouderen. Kijk vooral naar de wensen van senioren”, zegt directeur Manon Vanderkaa van KBO-PCOB.

Lees ook:

Waarom het risico op dementie blijft dalen

Een zeventigjarige loopt minder risico op dementie dan tien jaar geleden, blijkt uit een analyse van grote bevolkingsonderzoeken. Vooral een gezonde leefstijl helpt enorm.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden