Ruilwinkel in problemen

De sociale ruilwinkel in Assen heeft nu zelf hulp nodig

null Beeld
Beeld

De ruilwinkel in Assen dreigt te verdwijnen, nu de gemeente Assen de niet meer wil betalen voor huisvesting. Een crowdfundingsactie moet dat voorkomen. Zelfs minima trekken de portemonnee.

Maud Sintenie

Mensen die zich in financieel noodweer bevinden, kunnen terecht bij de winkel die vijf jaar geleden begon in de woonkamer van oprichtster Antje Rhijnsburger-Knol (53). Driekwart jaar later moesten alle spullen al verhuisd worden naar een winkelpand en inmiddels komen daar naar schatting 350 mensen per maand over de vloer. Boodschappen kunnen geruild worden tegen kleding, en mensen die echt in de misère zitten krijgen een voedselpakket mee. Rhijnsburger-Knol: “Ik weet hoe het is om van een paar tientjes per week te leven. Toen ik niet meer in die situatie zat, ben ik hiermee ­begonnen. Om anderen te helpen.”

De afgelopen jaren kreeg de stichting geld van de gemeente. Maar nu is het verzoek om tienduizend euro afgewezen. Dat geld was nodig voor een jaar huur van het pand van ‘Wij Ruilen en Geven Weg’. Volgens de gemeente zijn er genoeg andere plekken in Assen waar mensen terechtkunnen, zoals de Voedselbank, de Sociale Winkel en ontmoetingsplekken zoals wijkgebouwen en de Noabershop. De ruil- en weggeefwinkel is een vangnet onder de vangnetten en daarmee overbodig, vinden burgemeester en wethouders.

Donaties van mensen die op weekgeld leven

Rhijnsburger-Knol legt zich er niet bij neer, en startte een crowdfundingsactie. “Wij proberen de gemeente al een halfjaar uit te leggen wie we zijn en waar we voor staan. Wij kijken niet naar inkomens van mensen, vragen niet hoe ze in de problemen zijn gekomen. Hulp bieden zonder vooroordeel, tussen de regeltjes door lezen, dát is wat we doen, en wat ons onderscheidt van de andere hulpinstellingen.” Inmiddels is er in enkele dagen bijna 400 euro opgehaald voor de huur. Rhijnsburger-Knol krijgt zelfs donaties binnen van mensen die op weekgeld leven. “Zo zie je maar hoeveel dit voor ze betekent.”

Vrijwilliger Richard van den Bos (47) kwam vier jaar geleden zelf om hulp vragen. “Ik had een bedrijf en een huis. Door een faillissement kwam ik in de problemen. Zonder Antje had ik het niet gered. Zij leerde me dat ik me niet hoefde te schamen voor wat me was overkomen. Hier wordt naar de mensen gekeken, en niet naar het cijfertje.” Inmiddels heeft Van den Bos na het afronden van een hbo-opleiding een nieuwe baan en staat hij op het punt te gaan trouwen.

Maar de gemeente is niet overtuigd. Woordvoerder Martin de Bruin: “We hebben de ruilwinkel de afgelopen drie jaar veel gesteund, ze in de zomer nog uit de brand geholpen toen er problemen waren met de huisvesting. Het is niet dat we er nu abrupt de stekker uit hebben getrokken.”

Lees ook:

Armoede komt het vaakst voor bij 90-plussers

Nederland telt minder armen, maar onder 65-plussers daalt hun aantal niet. Vooral de alleroudsten zijn vaak arm.

Dit zijn de mensen aan wie de hightech van Eindhoven voorbijging

Hightech Eindhoven heeft een keerzijde. Bijna vijf procent van de Eindhovenaren leeft in de marge van de samenleving in armoede, bovengemiddeld veel. Trouw portretteerde vier van hen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden