In thuisisolatieSofie Govaert

‘De Slag om Boodschappen’

Het gezin van Sofie Govaert uit Breda raakte besmet met het coronavirus. Ze houdt voor Trouw een dagboek bij.

Mijn moeder belt mij elke ochtend meteen als ze mijn column heeft gelezen. Behalve vandaag. Ook op de familie-app blijft het opvallend stil van de kant van mijn ouders. Om 13.00 uur besluit ik haar eens te bellen om te vragen wat ze van mijn boodschap vond. Ja, ze had hem wel even gelezen maar ze was nog zo druk dat ze nog niet had gebeld. Ze begint over het schoolwerk van de kinderen, maar ik roep haar tot de orde; ik schrijf een column in een landelijke krant om jullie aan te spreken en je reageert niet eens! 

Met haar meest onnozele stem vraagt ze wat ik nu eigenlijk bedoelde, dat ze geen boodschappen meer mochten doen? Dat was inderdaad wat ik al wekenlang probeer duidelijk te maken, zeker omdat zij niet het soort mensen zijn dat tien minuten zijn handen wast met zeep na een bezoekje aan de supermarkt. Na nog wat horrorverhalen over 70-plussers op de IC geeft ze zich eindelijk gewonnen en bied ik aan online boodschappen voor haar te laten bezorgen. Maar welnee, dat is helemaal niet nodig, de Spar uit het dorp bezorgt al jaren en dat is met één telefoontje geregeld. 

Vol triomf snel ik naar de visboer op de markt. Gelukkig valt die onder noodzakelijke levensvoorradenregeling of zoiets ingewikkelds en met drie grote zakken kibbeling voor onze buren, om ze te bedanken voor hun hulp, en voor onszelf keer ik huiswaarts. Het is een beetje onwennig om na drie weken door de buurt te lopen die in de tussentijd zó is veranderd. Bij de supermarkt krijg je een gedesinfecteerd winkelkarretje aangereikt, bij de slager waar je normaal met minstens vijftien man binnen staat, is het uitgestorven en ook bij de bakker hoef je voor het eerst geen nummertje te trekken. Alleen de visboer heeft het druk, met een zeer onoverzichtelijke rij als gevolg van de lange-afstandsregelingen.

Ik beschouw mijzelf als de onbetwiste overwinnaar van dit historische dispuut met mijn ouders, genaamd de Slag om de Boodschappen. Ik moet alleen niet vergeten morgen even de Spar te bellen om te controleren of mijn moeder woord houdt.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden