FvD & Provinciale coalities

De scheuring binnen het Brabantse Forum voor Democratie is net een soap, vindt de oppositie

Beoogd gedeputeerden op een groepsfoto tijdens de presentatie van het bestuursakkoord van de provinciale Statenfracties van VVD, Forum voor Democratie, CDA en Lokaal Brabant voor de provincie Noord-Brabant.  Beeld ANP
Beoogd gedeputeerden op een groepsfoto tijdens de presentatie van het bestuursakkoord van de provinciale Statenfracties van VVD, Forum voor Democratie, CDA en Lokaal Brabant voor de provincie Noord-Brabant.Beeld ANP

Ook een deel van de Brabantse afdeling van Forum voor Democratie heeft inmiddels Thierry Baudet de rug toegekeerd. De partij maakt er deel uit van de coalitie. En dus wilde de oppositie vrijdagochtend in debat om te horen: hoe nu verder?

“Een Netflix-serie”, “een B-film”, of een “aflevering van GTST”, noemden de Provinciale Statenleden van Brabant de partijscheuring bij Forum voor Democratie. Tijdens een zogenoemd ‘duidingsdebat’ over de toekomst van de Brabantse coalitie, uitten oppositiepartijen hun zorgen over de politieke stabiliteit in de provincie.

Want hoewel de Brabantse afdeling van de partij van Thierry Baudet lange tijd wist te voorkomen dat de landelijke partijruzie ook de Statenfractie uit elkaar zou drijven, gebeurde het vorige week alsnog. Drie Statenleden van de partij maakten afgelopen week bekend bekend dat ze overstappen naar JA21, de partij van voormalig Forumleden Annabel Nanninga en Joost Eerdmans. Een vierde Statenlid verlaat de politiek volledig en ook gedeputeerde Peter Smit gaat voortaan onafhankelijk van Forum voor Democratie verder.

De nieuwe politieke situatie heeft gevolgen voor de Brabantse coalitie, waar Forum voor Democratie deel van uitmaakt. Een paar dagen voor het debat leek het er zelfs op dat de besturende partijen (naast Forum ook CDA, VVD en Lokaal Brabant) hun meerderheid waren verloren. Voor vertrekkend Statenlid Stijn Roeles stond immers geen vervanger klaar. De lijst van Forum is uitgeput. Alleen kandidaat-Statenlid Cees van der Sande vervult op dit moment geen andere functie die het onmogelijk maakt om de plek van Roeles in te nemen, maar hij bedankte maandag voor de eer.

Met de koning in het vliegtuig naar Griekenland

De redding voor de coalitie kwam van 50Plus. Statenlid Chris Spooren van die partij maakte woensdag bekend te zullen overstappen naar het CDA. Die overstap heeft naar eigen zeggen niets te maken met de laatste ontwikkelingen in de Brabantse politiek (“Ik voel me steeds minder thuis bij 50Plus”, zei hij tegen het Brabants Dagblad), maar bedoeld of onbedoeld voorkomt hij daarmee wel dat de coalitie de toch al krappe meerderheid verliest. Doordat ook de kersverse JA21-leden hebben beloofd het bestuursakkoord te zullen blijven ondersteunen, kunnen de daarin vastgelegde plannen gewoon worden uitgevoerd.

Maar de Brabantse oppositie is er niet gerust op dat de scheuring binnen Forum geen gevolgen zal hebben voor de samenwerking. “Volgens mij is de kans groter dat we komende zomer met de koning in het vliegtuig naar Griekenland kunnen dan dat er met de FvD een stabiele coalitie in Brabant is”, verzuchtte Stijn Smeulders (PvdA) tijdens het debat. Zowel de PVDA, als D66 en GroenLinks reikten VVD en CDA de hand door te opperen dat het misschien toch beter zou zijn om te zoeken naar een nieuwe coalitie met partijen aan de linkerkant.

Vooral gedeputeerde Eric de Bie, die nog wel lid blijft van Forum voor Democratie, kreeg het vrijdag zwaar te verduren. In heel het land breken prominente Forumleden met de partij vanwege de radicale partijlijn van Baudet. Onder meer SP, D66 en GroenLinks vinden het onbegrijpelijk dat de Brabantse gedeputeerde dat niet doet. “U stoort zich blijkbaar niet aan de uitlatingen van Thierry Baudet, het verkondigen van complottheorieën en ontkennen van de coronapandemie”, concludeerde D66-fractievoorzitter Ine Meeuwis.

Toch wilde De Bie in zijn reactie geen afstand doen van extremistische uitspraken van Baudet. Zijn antwoord luidde simpelweg: “Er is bij mij geen plaats voor discriminatie, antisemitisme of wat dan ook. Ik wil niet ingaan op uitspraken van welke landelijke politicus dan ook. Ik wil afgerekend worden op prestaties in Brabant. Ik blijf zeggen: er is bij mij geen ruimte voor welk extremisme dan ook. Ik zit hier in Brabant.”

Lees ook:

De boeren zijn de winnaar, de natuur is de verliezer in Brabant

Actie voeren loont, maken de plannen van de nieuwe Brabantse coalitie duidelijk. De boeren zijn de overduidelijke winnaar in het donderdag gepresenteerde bestuursakkoord.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden