ReportageRotterdam

De Rotterdamse Walk of Fame blijkt uiteindelijk een doodlopende straat

De Walk of Fame in Rotterdam verloedert. De tegel van Boudewijn de Groot is flink afgebladderd. Beeld Otto Snoek
De Walk of Fame in Rotterdam verloedert. De tegel van Boudewijn de Groot is flink afgebladderd.Beeld Otto Snoek

De Rotterdamse Walk of Fame, ooit de grootste van Europa, ligt er verwaarloosd bij, verscholen achter een metrostation ver uit het centrum. En nu moet het sterrenpad ook nog verhuizen. Maar waarheen?

Op de Walk of Fame-tegel waar wijlen Johnny Cash tijdens een bezoek aan Rotterdam in 1997 zijn twee handen in afdrukte, en waar hij zelf zijn levensmotto ‘I walk the line’ op schreef, kleeft een groot stuk kauwgom. De tegel van een andere wereldster, Cliff Richard, is grotendeels afgebrokkeld, en de steen van de Nederlandse artiest Boudewijn de Groot, die zijn Walk of Fame-bijdrage ondertekende als ‘de eenzame fietser’, is niet eens meer te lezen omdat de toplaag heeft losgelaten.

Het verval spat er van af, op de Walk of Fame in Rotterdam-Zuid, half verscholen onder een metrobaan bij Metrostation Zuidplein, platgetrapt door reizigers die over de tegels snellen om hun metro of tram te halen. Een Walk of Fame, net als in Hollywood: ooit was het in Rotterdam een fenomeen, als vermaak voor gewone stervelingen die opkeken naar grote sterren die in een wereld zonder social media nog volslagen onbereikbaar leken. Er zijn er in Nederland meer, ook nu nog, in Utrecht met filmsterren van eigen bodem bijvoorbeeld, en in het Overijsselse Hardenberg met Nederlandse topsporters.

Maar nieuwe aanwas is er niet, en geen is er zo slecht aan toe als de Walk of Fame in Rotterdam. Het sterrenpad hier beleefde na de opening in 1990 door Hollywood-ster Johnny Grant mooie tijden langs het water, vlakbij de Coolsingel. Maar in 2014 was het gedaan: dit deel van het centrum werd opnieuw ingericht, en plek voor het sterrenpad was er volgens de gemeente daarna niet meer. De Walk of Fame verkaste naar Rotterdam-Zuid, ver weg van het toerisme.

Geen plek meer voor Gloria Estefan

Niet voor elke ster was nog plaats omdat er minder plek was op de nieuwe locatie. Een deel van de Walk of Fame-tegels werd in loodsen opgeslagen, en een paar jaar later vanwege geldgebrek zelfs geveild. De tegels van internationale, volgens de organisatie moeilijk voor overleg te bereiken artiesten als Fleetwood Mac, Gloria Estefan, Carlos Santana en Chaka Khan liggen tegenwoordig niet meer op de Walk of Fame, maar bij fans in de tuin. Maar middelen om de overgebleven stenen op de nieuwe locatie te onderhouden had de organisatie ook na die veiling nauwelijks. Ze werden sleets en het pad raakte in de vergetelheid.

Dit najaar herhaalt de geschiedenis zich: er is ook in dit opnieuw ingerichte stationsgebied geen plek meer. In het najaar moet het sterrenpad opnieuw verhuizen, al weet de kleine stichting nog niet waarheen. Bestuurslid Emile Hilgers, een lokale journalist die vlak voor zijn pensioen de kar probeert te trekken, weigert zich neer te leggen bij een eventueel einde. Hij startte al een actie om de boel te redden, maar storm loopt het niet, zegt hij eerlijk. “Mensen zijn fan van een bepaalde artiest,” vermoedt hij, “maar aan iets als de Walk of Fame dragen mensen niet snel bij.”

De tegels van Rotterdamse artiesten zouden bewaard moeten blijven. Beeld Otto Snoek
De tegels van Rotterdamse artiesten zouden bewaard moeten blijven.Beeld Otto Snoek

Zo’n vijftien van de ooit tweehonderd tegels, die van Rotterdamse artiesten als Anita Meyer en Lee Towers, moeten in ieder geval bewaard blijven voor de openbare ruimte, vindt de stichting. Er is daarom contact met de winkeliers van de West-Kruiskade, een drukke winkelstraat aan de rand van het centrum. “We zijn in gesprek, maar zeker is het nog niet.”

Geen levende collectie meer

Als het niet lukt genoeg geld in te zamelen zullen ook de resterende tegels waar geen plek meer voor is dit najaar worden geveild. Aan animo geen gebrek: voor de tegel van wijlen Johnny Cash heeft zich al een gegadigde gemeld. Wat er ook gebeurt: een ‘levende’ collectie wordt de Walk of Fame in ieder geval niet meer. Er is vanwege geldgebrek al jaren geen ster meer gevraagd om een handafdruk of voetafdruk te zetten.

Voetballer Dirk Kuijt was de laatste, in het kampioensjaar van Feyenoord in 2017. “En dat was eigenlijk meer om onszelf een beetje gemotiveerd te houden.” Kuijt kwam glunderend opdraven, de lokale pers legde het tafereel vast. Heel even herleefden oude tijden weer. Maar de tegel van Kuijt werd daarna nooit geplaatst. Die ligt nog altijd in een opslag, omdat de kleur anders uitpakte dan bedoeld.

Lees ook:

De levenslessen van Lee Towers: ‘Ik ben begonnen als krantenbezorger’

Voor zijn lange zangcarrière kreeg Lee Towers (71) de Edison Oeuvreprijs. The Voice of Rotterdam leerde dat je je nooit in je lot moet schikken. Hij werd van een dubbeltje een kwartje.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden