Nieuwe partij

De partij voor de boer wil niet op de LPF of Forum gaan lijken

Caroline van der Plas, oprichtster van de BoerBurgerBeweging. Beeld
Caroline van der Plas, oprichtster van de BoerBurgerBeweging.

De nieuwe BoerBurgerBeweging (BBB) hoopt de wind in de rug te hebben en rekent op vier á vijf zetels.

Hans Marijnissen

Nee, ze zijn geen protestpartij, zegt Caroline van der Plas, maar ze heeft wel begrip voor de demonstrerende boeren die ook volgende week weer tot actie overgaan tegen de verwachte stikstofmaatregelen van het kabinet. “De politiek heeft geen benul van het boerenbedrijf”, zegt ze. “Als ik investeer in een keuken, dan verwacht ik dat deze vijftien jaar meegaat. De politiek eist dat boeren elke twee jaar een nieuwe keuken nemen. Telkens worden nieuwe eisen gesteld die enorme investeringen vragen.”

De vrouw achter de BoerBurgerBeweging heeft van de Kiesraad te horen gekregen dat haar partij onder de afkorting BBB op het stembiljet mag staan. Dat is een stap voorwaarts voor Van der Plas, die een pr-bureau heeft in de agrarische sector en grote klanten bedient als Friesland Campina, maar ook de boerenorganisaties als LTO Noord en ZLTO. Daarnaast won ze dit jaar De Gouden Greep, een prijs voor agrarische journalisten, met een kritische serie over dierenactivisten. Samen met Wim Groot Koerkamp en Henk Vermeer vormt ze het bestuur van de partij.

‘We willen echt goede mensen’

BBB moet een ledenpartij worden, en ze onderstreept: alsjeblieft zonder LPF- of Forumachtige taferelen. “We willen echt goede mensen, met verstand van zaken. Kandidaten moeten solliciteren, als ze op de kieslijst willen, en iedereen wordt op zijn kwaliteiten beoordeeld.”

Ze weet dat haar partij een aantal omstreden voorgangers kent, die stuk voor stuk in de (extreem)rechtse hoek uitkwamen, maar van zo’n positionering wil Van der Plas niet weten.

“We zijn niet links en ook niet rechts. Ik noem ons eerder een landelijke lokale partij die opkomt voor het belang van de boer. Als het gaat om het tegenhouden van het zogenaamde Ceta-verdrag, de handelsovereenkomst met Canada, zit ik op één lijn met Esther Ouwehand van de Partij van de Dieren, terwijl ik het op andere punten volstrekt met haar oneens ben.”

Haar partij heeft nog geen programma, wel acht pijlers die nog verder worden uitgewerkt. Hoewel ‘duurzaamheid’, ‘milieu’ en ‘dierenwelzijn’ kernbegrippen zijn bij BBB, zijn die ook zo rekbaar dat iedere boer eraan kan voldoen. “Een biologische boer heeft zijn kippen buiten, maar een boer met zijn kippen in de stal is duurzamer, omdat hij zijn uitstoot beperkt. De boer kan alles leveren.”

Wat is gezond?

Dat geldt ook voor de acht pijlers die vooral het boerenbedrijf beschermen, en daar windt Van der Plas ook geen doekjes om. De bodem, de planten, de dieren, de boeren, de burgers, het onderwijs, de economie en de maatschappij: ze moeten in de ogen van BBB allemaal ‘gezond’ zijn. Maar wat dat dan is, wordt niet duidelijk.

Wat opvalt is de afwijzing van de ‘hetze’ tegen landbouwgif, het gebruik van het woord ‘deugers’ voor kritische burgers én het pleidooi van de BBB voor een heuse Wet Recht op Landbouw. ‘Zo’n wet kan bijvoorbeeld voorkomen dat mensen en organisaties, die geen directe belangen hebben bij uitbreiding of modernisering van wettelijk toegestane boerenbedrijven, jarenlange procedures gaan voeren tegen boeren. Alleen maar omdat ze de veehouderijsector willen weg hebben’, aldus de BBB.

Hoe groot is de vijver waarin de BBB vist? Van der Plas: “Ik ga uit van 50.000 boeren en 600.000 mensen die professioneel aan onze sector verbonden zijn.” Met de vorige kiesdrempel van 70.000 stemmen zouden die samen goed zijn voor acht zetels. “Maar er wonen ook nog eens drie miljoen mensen op het platteland.” Toch blijft ze voorzichtig. “Ik reken op vier tot vijf zetels.”

Lees ook:

De protesterende boer van nu doet denken aan de mijnwerker van toen

De crisis in de agrarische sector lijkt op die van de mijnbouw uit de jaren zestig. Limburgse lessen uit ‘de grootste sanering ooit’ zijn misschien de oplossing voor nu. Les één: zie de feiten onder ogen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden