NieuwsCoronapandemie

De Onderzoeksraad maakt de balans op van het optreden van het kabinet in de coronacrisis

Jeroen Dijsselbloem is voorzitter van de Onderzoeksraad voor Veiligheid. Beeld ANP
Jeroen Dijsselbloem is voorzitter van de Onderzoeksraad voor Veiligheid.Beeld ANP

De Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV) gaat onderzoeken hoe de Nederlandse overheid en andere betrokken partijen de coronacrisis hebben aangepakt. Het gaat om de voorbereiding op de pandemie, de crisisbeheersing, de getroffen maatregelen en de exitstrategie.

Redactie/ANP

De OVV hoopt over ruim een jaar met de bevindingen te komen, zo laat de onafhankelijke instantie donderdag weten.

De Onderzoeksraad gaat ook de effecten van de coronacrisis op de veiligheid van kwetsbare mensen in de samenleving onderzoeken, bijvoorbeeld door het wegvallen van reguliere zorg of maatschappelijke diensten. Medische handelingen en economische steunmaatregelen vallen buiten het onderzoek. “Omdat partijen nog volop bezig zijn met het bestrijden van de crisis, doet de Raad nog geen uitvoerend onderzoek bij de betrokken partijen zelf”, staat in een toelichting.

Justitieminister Ferd Grapperhaus had de OVV om een ‘onafhankelijke evaluatie’ gevraagd. Diverse politieke partijen hadden onder meer vragen over de inzet van coronatests en mondkapjes en over de verpleeghuizen, die aanvankelijk veel minder aandacht kregen dan de intensivecareafdelingen in de ziekenhuizen. Onder meer de PVV en 50Plus dringen aan op een parlementaire enquête.

In het verzoek gaf Grapperhaus aan dat het kabinet “alle medewerking zal verlenen aan het onderzoek”. OVV-voorzitter Jeroen Dijsselbloem noemt die toezegging ‘zeer behulpzaam’. "Het zal de kwaliteit en tijdigheid van het onderzoek ten goede komen.”

In Nederland zijn ten minste vijfduizend mensen overleden aan Covid-19, aldus cijfers van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu. Het werkelijke aantal ligt veel hoger, omdat niet iedereen getest is. Van meer dan veertigduizend mensen staat vast dat ze besmet zijn.

De afgelopen maanden golden vergaande maatregelen, die door het kabinet werden afgekondigd, bedoeld om de verspreiding van het virus tegen te gaan. Evenementen zijn afgezegd, scholen en horeca gingen dicht, in verpleeghuizen mocht geen bezoek meer komen. Woensdag liet premier Mark Rutte weten dat vanaf 11 mei de maatregelen mondjesmaat en stapsgewijs worden versoepeld.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden